Go Back Email Link

Zupa krem z selera

Zupa krem z selera. Pyszna obiadowa pozycja. Świetnie smakuje z chipsami z boczku czy salami, które nadają jej charakteru. Próbowałeś jej już?
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • korzenia seler 250 g
  • większe ziemniaki 1-2
  • por 50 g
  • bulion 800 ml
  • mleko 200 ml
  • śmietana 30% 100 ml
  • serek topiony 50 g
  • łyżka masło 1
  • łyżka oliwa 1
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • plasterki boczek 2-3
  • do posypania szczypiorek

Instructions

  • Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, pora w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło wraz z oliwą i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie warzywa doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i smażymy przez kolejne 5 minut. Dolewamy bulion z mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą miękkie. Gdy to się stanie do zupy dolewamy śmietankę, dodajemy serek i dokładnie miksujemy blenderem. Plasterki boczku lub salami kroimy w 1-2cm plasterki i smażymy na suchej patelni lub pieczemy w piekarniku do czasu, aż będą chrupiące. Gotową zupę podajemy z przyrządzonymi chipsami i posiekanymi ziołami.