Go Back Email Link

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Wypróbuj ten doskonały przepis na kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami - przygotuj sobie lub swojej rodzinie klasyczny obiad kuchni polskiej!
Prep Time 20 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Kotlety mielone

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • bułka 1
  • do namoczenia mleko
  • jajko 1
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • mały pęczek szczypiorek 1
  • do obtoczenia bułka tarta
  • oliwa
  • sól pieprz

Buraczki zasmażane

  • buraki 500 g
  • kwaśnych jabłka 1,5
  • niewielka cebula 1
  • łyżeczka cukier 1
  • łyżeczka mąka pszenna 1
  • do smaku sok z cytryny
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki 500 g
  • kostki masło 1/2
  • niewielkiego pęczku koperek 1/2
  • sól

Instructions

  • Bułkę namoczyć w miseczce z mlekiem. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso zmielić, przełożyć do miski. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę z czosnkiem, drobno posiekany szczypior. Doprawić intensywnie solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić. Formować okrągłe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w mundurkach. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany koperek i posolić. Polać dokładnie ziemniaki przed podaniem.
  • Buraki dokładanie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości (ok. 1h). Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osobno zetrzeć jabłko. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć chwilę na oleju. Następnie cały czas mieszając dodać mąkę i starte jabłka. Dolać pół szklanki wrzątku i dusić jabłka przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodać buraczki. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać kilka kropel soku z cytryny.