Przepis na delikatną i wykwintną w smaku szparagowa zupa krem z zielonych i białych szparagów. Zastanawiasz się jak smakuje? Przygotuj ją i się przekonaj!
Czas przygotowania 5 minutesmins
Czas gotowania/pieczenia 35 minutesmins
Całkowity czas 40 minutesmins
Składniki:
cebula2większe
ziemniaki1większy
białe szparagi500g
zielone szparagi350g
bulion3szklanki
czosnek1-2ząbki
śmietana 30%90ml
gałka muszkatołowa1szczypta
sól, pieprz(do smaku)
Opcjonalnie*
parmezan(do posypania)
Wykonanie
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty czosnek i po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, białe obieramy (delikatnie, od główki w dół) zielone tego nie wymagają. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość podsmażamy około 7 minut, następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Gdy warzywa staną się miękkie dolewamy śmietankę i zupę miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłą, udekorowaną podsmażonymi szparagami ze szczyptą soli i ewentualnie tartym parmezanem.