Go Back Email Link

Szparagowa zupa krem

Przepis na delikatną i wykwintną w smaku szparagowa zupa krem z zielonych i białych szparagów. Zastanawiasz się jak smakuje? Przygotuj ją i się przekonaj!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania/pieczenia 35 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • cebula 2 większe
  • ziemniaki 1 większy
  • białe szparagi 500 g
  • zielone szparagi 350 g
  • bulion 3 szklanki
  • czosnek 1-2 ząbki
  • śmietana 30% 90 ml
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • sól, pieprz (do smaku)

Opcjonalnie*

  • parmezan (do posypania)

Wykonanie

  • Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty czosnek i po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, białe obieramy (delikatnie, od główki w dół) zielone tego nie wymagają. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość podsmażamy około 7 minut, następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Gdy warzywa staną się miękkie dolewamy śmietankę i zupę miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłą, udekorowaną podsmażonymi szparagami ze szczyptą soli i ewentualnie tartym parmezanem.