Go Back Email Link

Panna cotta z owocowymi musami

Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem?Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się jej smakiem!
Prep Time 20 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Panna cotta:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mleko 500 ml
  • cała ziarenka wanilia 1
  • łyżka białe wino 1
  • cukier 160 g
  • łyżeczek żelatyna 6

Owocowe musy:

  • truskawki 250 g
  • z puszki brzoskwinie 250 g
  • do smaku cukier brązowy

Instructions

  • Żelatynę namoczyć w szklance z 4 łyżkami zimnej wody. Do garnka wlać mleko i śmietankę. Dodać przepołowioną laskę wanilii, cukier i wino. Zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę cały czas bardzo energicznie mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Przelać do filiżanek lub ramekinów. Odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin. Aby ułatwić wyjęcie panna cotty z foremek, należy włożyć je na kilka sekund do gorącej wody. Podawać z zmiksowanymi (osobno) owocami z łyżką cukru.