Go Back Email Link

Drożdżówki z makiem

Przygotuj te pyszne drożdżówki z makiem i zachwyć siebie oraz swoich bliskich. Wypróbuj najlepszy przepis ze strony Cookuj.pl!
Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

  • drożdże suszone 10 g
  • cukier 70 g
  • mleko 250 ml
  • roztopione masło 75 g
  • mąka pszenna 500 g
  • szczypta sól
  • g* masa makowa 500
  • do polania drożdżówek lukier

* Domowa lub gotowa.

    Instructions

    • Drożdże przesypuję do miski, dodaję letnie mleko i cukier. Odstawiam na 10 minut, po tym czasie dodaję przestudzone (roztopione) masło, przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiam gładkie ciasto, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję (na posypanym mąką blacie) na prostokąt o wymiarach ok 50 x 30 cm. Rozsmarowuję na nim równo masę makową i zwijam wzdłuż krótszego boku. Dzielę na około 10 części. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyciskam dokładnie środek każdej bułeczki drewnianą łyżką, by boki nieco się uniosły.
    • 3. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem. Jeżeli nie lubimy bardzo świeżego ciasta drożdżowego, gotowe drożdżówki możemy włożyć na 1-2 godziny do szczelnie zamkniętego woreczka (wtedy zewnętrzna skórka zmięknie)