...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Leniwe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pierogi leniwe – przepyszna propozycja z naszej rodzimej kuchni polskiej. Podobno dobrych rzeczy się nie ulepsza – w przypadku tych pierogów, czy też raczej klusek, jak w moim domu zwykło się je nazywać, zgadzam się z tą tezą w stu procentach. Poniższy przepis śmiem nazwać idealnym i najlepszym – tak nie boję się tych odważnych określeń :) Leniwe z tego przepisu wychodzą fenomenalne. Idealne w konsystencji, delikatnie słodkie i oczywiście koniecznie polane topionym masłem z podprażoną bułką tartą i szczyptą cukru. Taka forma podania leniwych zawsze pojawia się u mnie w domu i wszyscy domownicy taką formę lubią najbardziej. Tworząc ten przepis dodałem jeden, dosyć nietypowy składnik – miętę. Możecie ją pominąć, jednak uważam, że świetnie się tutaj sprawdza i orzeźwia całe danie, co czyni je jeszcze pyszniejszym. Muszę przyznać że pierogi leniwe to danie, którym mogę zajadać się niemal bez przerwy – pyszna klasyka, która nie odchodzi do lamusa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis i podzielcie się swoją opinią na jego temat oraz swoimi sprawdzonymi sposobami na leniwe! Pychota :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie również pod tym linkiem.

 

Pierogi leniwe

Wypróbuj klasyczny przepis kuchni polskiej na pierogi leniwe podawane z bułką tartą podsmażoną na maśle i szczyptą cukru. Zdecydowanie najlepsze!
Prep Time 25 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • twaróg 400 g
  • ugotowane ziemniaki 2
  • sztuki jajka 2
  • szklanka mąka pszenna 1
  • szczypta sól

Dodatkowo:

  • kilka łyżek masło
  • łyżki bułka tarta 2-3
  • szczypta cynamon
  • do smaku cukier brązowy
  • do dekoracji mięta

Instructions

  • 1. Ser biały zmielić wraz z ostudzonymi ziemniakami. Wyłożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Wbić jajka, dodać szczyptę soli i dorzucić przesianą mąkę (w zależności od sera, może być jej potrzebne mniej lub więcej). Gotowe ciasto najlepiej podzielić na 3-4 części i formować z nich podłużny wałeczek. Delikatnie spłaszczyć go nożem i kroić w kształt rombu. Gotować partiami we wrzącej, z lekka osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekać około minuty i wykładać na talerz. Polać roztopionym masłem z łyżką bułki tartej i szczyptą cynamonu. Posypać cukrem trzcinowym i udekorować miętą

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.