
Leniwe

Pierogi leniwe
Wypróbuj klasyczny przepis kuchni polskiej na pierogi leniwe podawane z bułką tartą podsmażoną na maśle i szczyptą cukru. Zdecydowanie najlepsze!
Składniki:
- twaróg - 400g
- ziemniaki - 2 (ugotowane)
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól - szczypta
- Dodatkowo:
- masło - kilka łyżek
- bułka tarta - 2-3 łyżki
- cynamon - szczypta
- cukier brązowy - do smaku
- mięta - do dekoracji
Wykonanie:
1. Ser biały zmielić wraz z ostudzonymi ziemniakami. Wyłożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Wbić jajka, dodać szczyptę soli i dorzucić przesianą mąkę (w zależności od sera, może być jej potrzebne mniej lub więcej). Gotowe ciasto najlepiej podzielić na 3-4 części i formować z nich podłużny wałeczek. Delikatnie spłaszczyć go nożem i kroić w kształt rombu. Gotować partiami we wrzącej, z lekka osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekać około minuty i wykładać na talerz. Polać roztopionym masłem z łyżką bułki tartej i szczyptą cynamonu. Posypać cukrem trzcinowym i udekorować miętą
Pierogi leniwe – przepyszna propozycja z naszej rodzimej kuchni polskiej. Podobno dobrych rzeczy się nie ulepsza – w przypadku tych pierogów, czy też raczej klusek, jak w moim domu zwykło się je nazywać, zgadzam się z tą tezą w stu procentach. Poniższy przepis śmiem nazwać idealnym i najlepszym – tak nie boję się tych odważnych określeń :) Leniwe z tego przepisu wychodzą fenomenalne. Idealne w konsystencji, delikatnie słodkie i oczywiście koniecznie polane topionym masłem z podprażoną bułką tartą i szczyptą cukru. Taka forma podania leniwych zawsze pojawia się u mnie w domu i wszyscy domownicy taką formę lubią najbardziej. Tworząc ten przepis dodałem jeden, dosyć nietypowy składnik – miętę. Możecie ją pominąć, jednak uważam, że świetnie się tutaj sprawdza i orzeźwia całe danie, co czyni je jeszcze pyszniejszym. Muszę przyznać że pierogi leniwe to danie, którym mogę zajadać się niemal bez przerwy – pyszna klasyka, która nie odchodzi do lamusa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis i podzielcie się swoją opinią na jego temat oraz swoimi sprawdzonymi sposobami na leniwe! Pychota :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie również pod tym linkiem.
Uwielbiam takie kopytka na słodko!
Jedyny obiad, który lubię na słodko. ;)
Bardzo je lubię i tak dawno ich nie jadłam, pysznie je zrobiłeś :-)
Bardzo je lubię i tak dawno ich nie jadłam, pysznie je zrobiłeś :-)
Świetnie, że dodałeś do nich cynamon i miętę ;)