
Panna cotta z owocowymi musami

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
- Ilość porcji: 5-6 porcji
Panna cotta z owocowymi musami
Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem?Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się jej smakiem!
Składniki:
- Panna cotta:
- śmietana 30% - 500ml
- mleko - 500ml
- wanilia - 1 cała (ziarenka)
- białe wino - 1 łyżka
- cukier - 160g
- żelatyna - 6 łyżeczek
- Owocowe musy:
- truskawki - 250g
- brzoskwinie - 250g (z puszki)
- cukier brązowy - do smaku
Wykonanie:
- Żelatynę namoczyć w szklance z 4 łyżkami zimnej wody. Do garnka wlać mleko i śmietankę. Dodać przepołowioną laskę wanilii, cukier i wino. Zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę cały czas bardzo energicznie mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Przelać do filiżanek lub ramekinów. Odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin. Aby ułatwić wyjęcie panna cotty z foremek, należy włożyć je na kilka sekund do gorącej wody. Podawać z zmiksowanymi (osobno) owocami z łyżką cukru.
Alergeny
Panna cotta z owocowymi musami jest jednym z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Panna cotta jest deserem, który wywodzi się z Włoch. Zapewne każda babcia zamieszkująca północne Włochy posiada swój najlepszy i sprawdzony przepis na ten deser. Panna cotta powstaje z podgrzania śmietanki wyoskoprocentowej, którą ja mieszam z mlekiem, do wysokiej temperatury i zmieszania jej z pozostałymi składnikami. Gotową śmietankę wylewamy do niewielkich foremek, ramekinów lub słoiczków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. To niestety warunek konieczny, ale oczekiwanie zdecydowanie sie opłaca! Stężoną panna cottę podajcie z prostymi owocowymi musami, które przyrządzicie przez zmiksowanie dowolnych owoców. U mnie są to brzoskwinie i truskawki. Wspaniały deser! Jeszcze więcej przepisów na desery znajdziecie klikając w poprzedni link.
Pycha…ale bym zjadła ;)
świetny deser, ! :)
Pyszne :-) bardzo lubię takie deserki :-)
Nigdy nie jadłam! Ślicznie i smacznie wygląda :)
Idealne połączenie słodkiej panny cotty z lekko kwaskowatymi dodatkami ^^
To musi być pyszne!