Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Panna cotta z owocowymi musami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Panna cotta z owocowymi musami jest jednym z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Panna cotta jest deserem, który wywodzi się z Włoch. Zapewne każda babcia zamieszkująca północne Włochy posiada swój najlepszy i sprawdzony przepis na ten deser. Panna cotta powstaje z podgrzania śmietanki wyoskoprocentowej, którą ja mieszam z mlekiem, do wysokiej temperatury i zmieszania jej z pozostałymi składnikami. Gotową śmietankę wylewamy do niewielkich foremek, ramekinów lub słoiczków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. To niestety warunek konieczny, ale oczekiwanie zdecydowanie sie opłaca! Stężoną panna cottę podajcie z prostymi owocowymi musami, które przyrządzicie przez zmiksowanie dowolnych owoców. U mnie są to brzoskwinie i truskawki. Wspaniały deser!  Jeszcze więcej przepisów na desery znajdziecie klikając w poprzedni link.

Panna cotta z owocowymi musami

Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem?Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się jej smakiem!
Prep Time 20 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Panna cotta:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mleko 500 ml
  • cała ziarenka wanilia 1
  • łyżka białe wino 1
  • cukier 160 g
  • łyżeczek żelatyna 6

Owocowe musy:

  • truskawki 250 g
  • z puszki brzoskwinie 250 g
  • do smaku cukier brązowy

Instructions

  • Żelatynę namoczyć w szklance z 4 łyżkami zimnej wody. Do garnka wlać mleko i śmietankę. Dodać przepołowioną laskę wanilii, cukier i wino. Zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę cały czas bardzo energicznie mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Przelać do filiżanek lub ramekinów. Odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin. Aby ułatwić wyjęcie panna cotty z foremek, należy włożyć je na kilka sekund do gorącej wody. Podawać z zmiksowanymi (osobno) owocami z łyżką cukru.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: