Panna cotta z owocowymi musami

Panna cotta z owocowymi musami

Panna cotta z owocowymi musami jest jednym z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Panna cotta jest deserem, który wywodzi się z Włoch. Zapewne każda babcia zamieszkująca północne Włochy posiada swój najlepszy i sprawdzony przepis na ten deser. Panna cotta powstaje z podgrzania śmietanki wyoskoprocentowej, którą ja mieszam z mlekiem, do wysokiej temperatury i zmieszania jej z pozostałymi składnikami. Gotową śmietankę wylewamy do niewielkich foremek, ramekinów lub słoiczków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. To niestety warunek konieczny, ale oczekiwanie zdecydowanie sie opłaca! Stężoną panna cottę podajcie z prostymi owocowymi musami, które przyrządzicie przez zmiksowanie dowolnych owoców. U mnie są to brzoskwinie i truskawki. Wspaniały deser!  Jeszcze więcej przepisów na desery znajdziecie klikając w poprzedni link.
DESERY NA ZIMNO WSZYSTKIE PRZEPISY

5 komenatrzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *