Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Bez pieczenia

Sernik à la Tiramisu (bez pieczenia)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Sernik Tiramisu – pyszny deser, który przygotujecie bez użycia piekarnika. Nie jest zdecydowanie klasyczne tiramisu, które przygotujecie z serków mascarpone, jednak równie pyszny sernik na zimno, o kawowym aromacie. Jest fantastyczny – prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Przy dobrej organizacji jesteście w stanie przygotować go w znacznie mniej niż podane 50 minut. Raz przygotowany nieco uzależnia i po spróbowaniu z pewnością jeszcze do niego powrócicie. Biszkopty namoczone w kawie, które stanowią spód i boki tego pysznego ciasta, masa serowa przygotowana z twarogu i kakao. Klasyczne składniki, które tworzą pyszny deser. Wypróbujcie koniecznie ten sernik tiramisu i podzielcie się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzu. Zapewniam, że na pewno nie pożałujecie jego przygotowania! Jeszcze więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Sernik à la Tiramisu

Sięgnij po przepis na ten Sernik Tiramisu i przygotuj pyszne ciasto bez użycia piekarnika, które zachwyci wszystkich.
Prep Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Spód

  • ciastka pełnoziarniste 200 g
  • masło 60 g

Masa serowa

  • 3-krotnie zmielony twaróg 500 g
  • mascaropne 250 g
  • łyżek Amaretto 4-5
  • szklanka mleko 1
  • żelatyna 20 g
  • cukier brązowy 180 g

Dodatkowo:

  • podłużnych biszkopty 300 g
  • zaparzonej kawa 200 ml
  • kieliszek Amaretto
  • łyżka cukier 1
  • do posypania czekolada mleczna

Instructions

  • Ciasteczka połamane na mniejsze części wraz z roztopionym masłem umieścić w blenderze lub malakserze. Zmiksować. Przełożyć na tortownicę wyłożoną ówcześnie papierem do pieczenia. Wyrównać i wklepać ciasteczka tworząc spód sernika. Podłużne biszkopty przełamać na 2/3 lub na pół by nie wystawały poza formę. Delikatnie wpychając w ciasteczkowy spód obłożyć nimi boki. Schłodzić w lodówce przez około 25 minut. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i gorącym zalać żelatynę dokładnie mieszając. Odstawić do ostudzenia. W misie miksera umieścić ser, cukier i zimną żelatynę. Miksować przez około 2 minuty. Po tym czasie dorzucić serek mascarpone i dolać Amaretto. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na niej układać zamoczone w kawie (z likerem Amaretto i łyżką cukru) biszkopty. Tak by zakryć całą powierzchnie. Wylać pozostałą część masy, wygładzić, posypać kakao i startą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
  • Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i gorącym zalać żelatynę dokładnie mieszając. Odstawić do ostudzenia.
  • W misie miksera umieścić ser, cukier i zimną żelatynę. Miksować przez około 2 minuty. Po tym czasie dorzucić serek mascarpone i dolać Amaretto. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
  • Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na niej układać zamoczone w kawie (z likerem Amaretto i łyżką cukru) biszkopty. Tak by zakryć całą powierzchnie. Wylać pozostałą część masy, wygładzić, posypać kakao i startą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

8 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: