Deser bananowo-karmelowy

Deser bananowo-karmelowy. Ostatni deser w słoiczkach przypadł do gustu bardzo wielu osobom, co niezmiernie mnie cieszy! Dzisiejszy przepis jest już setnym na blogu, dlatego musiał być czymś słodkim. Równie obłędny jak poprzedni – deser bananowo-karmelowy. Podobny widziałem kiedyś na Zszywce, zainspirował mnie do zrobienia swojej wersji. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Deser bananowo-karmelowy

Wypróbuj przepis z Cookuj.pl na obłędny warstwowy deser bananowo-karmelowy z bitą śmietaną i budyniem. Spraw kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim!
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • herbatniki 150 g
  • śmietankowy 1 opakowanie budyń (40 g)
  • mleko 500 ml
  • banany 2
  • śmietana 30% 350 ml
  • cukier puder 1 łyżka

Sos karmelowy:

  • cukier 100 g
  • masło 40 g
  • śmietana 30% 60 ml
  • sól 1 szczypta

Instructions

  • Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
  • Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki sosu karmelowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.

Join the Conversation

  1. o mniam bym jadła jedną porcję za drugą!

    1. Bardzo spodobał mi się deser napewno zrobię dziękuję Jola

  2. Wydaje się być bardzo prosty w wykonaniu, ale wygląda bardzo efektywnie :) Na pewno wypróbuję.

    Pozdrawiam.

    1. Bardzo spodobał mi się deser napewno zrobię dziękuję Jola

  3. Wygląda jak plan na kolejny cheat meal <3

  4. Wygląda przepięknie, w tych słoiczkach jest uroczy ;-) Z chęcią zrobię, ale petit beurre zastąpiłabym biszkopcikami maczanymi w alkoholu, jak w tiramisu.

  5. A gdzie można dostać takie urocze słoiczki?:)

  6. Moje słoiczki są z odzysku, z domowych przetworów :)

  7. Anonimowy says:

    GDZIE MOŻNA KUPIĆ TAKIE SŁOICZKI?? JAKIEJ FIRMY??

  8. Anonimowy says:

    W składnikach sosu karmelowego pojawia się szczypta soli, której później nie ma w przygotowaniu sosu. Zatem czy jest ona potrzebna i w którym momencie powinnam ja dosypać?

  9. Jakiej wielkości są te słoiczki :)?

    1. cookuj.pl Author says:

      ok. 300-400ml :)

  10. Przepyszny! Gości u mnie wielokrotnie :)

  11. A mniej więcej na ile porcji jest ten przepis?:)proszę o odpowiedź

    1. Piotr Author says:

      2-3 słoiczki po 400 ml :)

  12. Czy budyń powinien być przestudzony?

    1. Piotr Author says:

      Tak, budyń powinien być zimny by nie rozpuścić śmietanki.

  13. Czy deser można przyrządzić dzień wcześniej?

    1. Piotr Author says:

      Tak, jak najbardziej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close