Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Deser bananowo-karmelowy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Deser bananowo-karmelowy. Ostatni deser w słoiczkach przypadł do gustu bardzo wielu osobom, co niezmiernie mnie cieszy! Dzisiejszy przepis jest już setnym na blogu, dlatego musiał być czymś słodkim. Równie obłędny jak poprzedni – deser bananowo-karmelowy. Podobny widziałem kiedyś na Zszywce, zainspirował mnie do zrobienia swojej wersji. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Deser bananowo-karmelowy

Wypróbuj przepis z Cookuj.pl na obłędny warstwowy deser bananowo-karmelowy z bitą śmietaną i budyniem. Spraw kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim!
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • herbatniki 150 g
  • opakowanie budyń śmietankowy 1
  • mleko 500 ml
  • sztuki banany 2
  • śmietana 30% 350 ml
  • łyżka cukier puder 1

Sos karmelowy:

  • cukier 100 g
  • masło 40 g
  • śmietana 30% 60 ml
  • szczypta sól

Instructions

  • Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
  • Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki sosu karmelowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

23 komentarze

    • Bardzo spodobał mi się deser napewno zrobię dziękuję Jola

  1. Wydaje się być bardzo prosty w wykonaniu, ale wygląda bardzo efektywnie :) Na pewno wypróbuję.

    Pozdrawiam.

  2. Wygląda przepięknie, w tych słoiczkach jest uroczy ;-) Z chęcią zrobię, ale petit beurre zastąpiłabym biszkopcikami maczanymi w alkoholu, jak w tiramisu.

  3. Anonimowy Reply

    GDZIE MOŻNA KUPIĆ TAKIE SŁOICZKI?? JAKIEJ FIRMY??

  4. Anonimowy Reply

    W składnikach sosu karmelowego pojawia się szczypta soli, której później nie ma w przygotowaniu sosu. Zatem czy jest ona potrzebna i w którym momencie powinnam ja dosypać?

  5. A mniej więcej na ile porcji jest ten przepis?:)proszę o odpowiedź

    • Piotr Reply

      Tak, budyń powinien być zimny by nie rozpuścić śmietanki.

Reply To Piotr Cancel Reply

Oceń przepis: