
Drożdżówki z dżemem i serem
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe drożdżówki z dżemem i serem to świetnie trafiliście! Poznajcie mój przepis i przyrządźcie drożdżówki niczym z piekarni we własnym domu!
Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te domowe zdecydowanie najbardziej! Domowa piekarnia to kategoria przepisów na blogu, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał zdecydowanie bardziej rozwinąć. Te pyszne drożdżówki przygotujecie bardzo prosto, a drożdżówki będą puszyste i pyszne. Na dobrą sprawę możecie dodać do nich zupełnie dowolne dodatki. Ja nie mogłem zdecydować się na jeden, dlatego postawiłem zarówno na twaróg jak i dżem – ten pomysł okazał się być bardzo dobry, a drożdżówki wyszły świetnie, dlatego zdecydowanie polecam Wam to połączenie! Poznajcie mój przepis na te drożdżówki z dżemem i serem już teraz, a jeszcze więcej moich przepisów na domowe wypieki znajdziecie klikając w ten link.

- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 drożdżówek
Drożdżówki z dżemem i serem
Cookuj.pl zachwyca przepisami na najlepsze domowe drożdżówki. Przygotuj te drożdżówki z dżemem i serem i zachwyć swoich bliskich!
Składniki:
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 100g
- drożdże świeże - 45g
- mąka pszenna - 500g
- jajka - 2 sztuki
- masło - 100g
- Dodatkowo:
- twaróg - 300g
- cukier - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- jajka - 1 sztuka
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- dżem - dowolny (słoiczek)
- lukier - do polania
- płatki migdałów - do posypania
Wykonanie:
- Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy), by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jaja i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- W tym czasie w misce rozcieramy twaróg z jajkami. Dodajemy cukier zwykły, z wanilią, miód i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy. W każdym wyciętym kółku tworzymy dołek (np. gałką do ziemniaków, czy lodów) i w nim umieszczamy warstwowo dżem, masę serową i zńów dżem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).
Smacznie wygląda ;)
Wygląda wybornie!! :)
Doskonałe bułeczki :) Wyglądają bardzo smakowicie :)
Wyszły Ci fantastycznie ^^ Z tego wszystkiego najbardziej spodobała mi się możliwość wykorzystania różnego nadzienia :)