Drożdżówki z dżemem i serem

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe drożdżówki z dżemem i serem to świetnie trafiliście! Poznajcie mój przepis i przyrządźcie drożdżówki niczym z piekarni we własnym domu!


Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te domowe zdecydowanie najbardziej! Domowa piekarnia to kategoria przepisów na blogu, którą w niedalekiej przyszłości będę chciał zdecydowanie bardziej rozwinąć. Te pyszne drożdżówki przygotujecie bardzo prosto, a drożdżówki będą puszyste i pyszne. Na dobrą sprawę możecie dodać do nich zupełnie dowolne dodatki. Ja nie mogłem zdecydować się na jeden, dlatego postawiłem zarówno na twaróg jak i dżem – ten pomysł okazał się być bardzo dobry, a drożdżówki wyszły świetnie, dlatego zdecydowanie polecam Wam to połączenie! Poznajcie mój przepis na te drożdżówki z dżemem i serem już teraz, a jeszcze więcej moich przepisów na domowe wypieki znajdziecie klikając w ten link.

Drożdżówki z dżemem i serem

Cookuj.pl zachwyca przepisami na najlepsze domowe drożdżówki. Przygotuj te drożdżówki z dżemem i serem i zachwyć swoich bliskich!
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • szklanka mleko 1
  • cukier 100 g
  • drożdże świeże 45 g
  • mąka pszenna 500 g
  • sztuki jajka 2
  • masło 100 g

Dodatkowo:

  • twaróg 300 g
  • łyżka cukier 1
  • łyżka miód 1
  • sztuka jajka 1
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • łyżeczka skórka z cytryny 1
  • dowolny słoiczek dżem
  • do polania lukier
  • do posypania płatki migdałów

Instructions

  • Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy), by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jaja i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • W tym czasie w misce rozcieramy twaróg z jajkami. Dodajemy cukier zwykły, z wanilią, miód i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy. W każdym wyciętym kółku tworzymy dołek (np. gałką do ziemniaków, czy lodów) i w nim umieszczamy warstwowo dżem, masę serową i zńów dżem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).
[/foodiepress]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Join the Conversation

  1. Baletki do tańca says:

    Wygląda wybornie!! :)

  2. Doskonałe bułeczki :) Wyglądają bardzo smakowicie :)

  3. Wyszły Ci fantastycznie ^^ Z tego wszystkiego najbardziej spodobała mi się możliwość wykorzystania różnego nadzienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close