Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIE ŚWIATA

Zupa meksykańska

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa – idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad.


Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami zup, ten przepis jest właśnie dla Was. Muszę przyznać, że ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy w tym kremy, ale w ostatnim czasie zdecydowanie najbardziej do gustu przypadają mi zupy pokroju tej właśnie zupy meksykańskiej – bardzo pożywne, świetnie smakujące i zupełnie niewymagające dużej ilości czasu spędzonego w kuchni. Meksykański charakter tej zupy to jej zdecydowany atut. Na co dzień przyrządzam ją na bazie mięsa mielonego, ale spokojnie mięso mielone możecie zastąpić kurczakiem czy indykiem. Jeśli nie liczycie nazbyt kalorii, koniecznie już przygotowaną  podajcie z łyżką kwaśnej śmietany i solidną garścią tartego żółtego sera – fenomenalnie się tutaj sprawdza. W wersji bardziej bogatej możecie dodać do tej zupy również paprykę. Ta zupa meksykańska to wręcz doskonały jednogarnkowy obiad, który zasmakuje każdemu!   Jeszcze więcej moich przepisów na zupy znajdziecie pod tym linkiem.

Zupa meksykańska

Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie!
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • litra bulion 1,25
  • mięso mielone wołowe 500 g
  • większa cebula 1
  • większa cebula czerwona 1
  • ząbki czosnek 3-4
  • puszka kukurydza 1
  • puszka fasola czerwona 1
  • puszka pomidory 1
  • większe szczypty papryka słodka 2
  • większa szczypta papryka ostra 1
  • łyżki przecier pomidorowy 2-3
  • sól pieprz

Instructions

  • Na rozgrzaną oliwę dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę czerwoną i nieodcedzoną kukurydzę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny. Całość gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 - 40 minut aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem.
[/foodiepress]
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

  1. Muszę koniecznie wypróbować :) Ale piszesz że ilość to 1-2 szklanki a z ponad litra bulionu? Trochę dziwne..

  2. Z pośpiechu nie zmieniłem ilości porcji, ta odnosi się do wcześniejszego koktajlu :) Dziękuję za czujność, zupy starczy dla około 4 osób! :) Pozdrawiam! :)

  3. Anonimowy Reply

    Wyszła boska!
    Oj coś czuję że na naszym stole także będzie częstk gościć :D
    Mam pytanie czy zrobisz post o Twoim miejscu pracy?
    Takie "od kuchni" :D
    Jestem bardzo ciekawa

Write A Comment

Oceń przepis: