Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Bajaderki czyli słodkie ziemniaczki

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki. Co zrobić z ciastem, które zostało nam po jakiejś większej uroczystości? Oczywiście bajaderki! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki

Zastanawiasz się co zrobić z nadmiarem pozostałego ciasta lub ciasteczek? Rozwiązaniem są bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • kg* resztki ciast ciastek, itp. 1
  • masło 120 g
  • szklanki cukier 1/2
  • szklanki mleko 1/2
  • u mnie śliwkowych powidła 420 g
  • kilka kropel aromat migdałowy
  • łyżki Amaretto 3-4
  • łyżki krem czekoladowy 3-4
  • garści żurawina, morele, rodzynki suszone owoce 2
  • łyżek** kakao 3-6

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 125 g
  • czekolada gorzka 125 g
  • kilka łyżek mleko
  • do obtoczenia wiórki kokosowe

*Do bajaderek użyć możemy różnych pozostałych nam ciast, ciastek czy herbatników. Nie powinny one jednak zawierać masy.

    **Ilość kakao zależy od rodzaju ciasta. Moje bajaderki wykonywałem z ciasta czekoladowego więc dodałem niecałe 3 łyżki. Do ciasta jasnego dodać należy odpowiednio więcej.

      Instructions

      • Ciasto (lub ciastka) kruszymy do większej miski i dokładnie rozdrabniamy. Możemy do tego wykorzystać blender lub tłuczek do ziemniaków. Do garnka dodajemy masło, mleko, kakao, cukier i doprowadzamy do zagotowania. Następnie garnek ściągamy z palnika i odstawiamy na parę minut do przestudzenia. Do ciasta dodajemy powidła, nutellę, lekko przestudzoną masę. Dolewamy amaretto i aromat migdałowy. Dorzucić też możemy bakalie. Całość dokładnie mieszamy do połączenia. Odkładamy do lodówki na 20 minut.
      • Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki i odkładamy je na talerz. Gotowe polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Dekorujemy wedle uznania. Ja swoje bajaderki posypałem kokosem. Gotowe ziemniaczki przechowujemy w lodówce.
      Author

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      1 Comment

      Write A Comment

      Oceń przepis: