Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki

Bajaderki czyli słodkie ziemniaczki

Zastanawiasz się co zrobić z nadmiarem pozostałego ciasta lub ciasteczek? Rozwiązaniem są bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki! Przepis tylko na Cookuj.pl!
Ilość
0
Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki. Co zrobić z ciastem, które zostało nam po jakiejś większej uroczystości? Oczywiście bajaderki! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki

Zastanawiasz się co zrobić z nadmiarem pozostałego ciasta lub ciasteczek? Rozwiązaniem są bajaderki, czyli słodkie ziemniaczki!
Czas przygotowania 30 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • resztki ciast (ciastek, ciast, itp.) 1 kg*
  • masło 120 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko 1/2 szklanki
  • powidła (u mnie śliwkowe) 420 g
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • Amaretto 3-4 łyżki
  • krem czekoladowy 3-4 łyżki
  • suszone owoce (żurawina, morele, rodzynki) 2 garści
  • kakao 3-6 łyżek**

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 125 g
  • czekolada gorzka 125 g
  • mleko kilka łyżek
  • wiórki kokosowe (do obtoczenia)

*Do bajaderek użyć możemy różnych pozostałych nam ciast, ciastek czy herbatników. Nie powinny one jednak zawierać masy.

    **Ilość kakao zależy od rodzaju ciasta. Moje bajaderki wykonywałem z ciasta czekoladowego więc dodałem niecałe 3 łyżki. Do ciasta jasnego dodać należy odpowiednio więcej.

      Wykonanie

      • Ciasto (lub ciastka) kruszymy do większej miski i dokładnie rozdrabniamy. Możemy do tego wykorzystać blender lub tłuczek do ziemniaków. Do garnka dodajemy masło, mleko, kakao, cukier i doprowadzamy do zagotowania. Następnie garnek ściągamy z palnika i odstawiamy na parę minut do przestudzenia. Do ciasta dodajemy powidła, nutellę, lekko przestudzoną masę. Dolewamy amaretto i aromat migdałowy. Dorzucić też możemy bakalie. Całość dokładnie mieszamy do połączenia. Odkładamy do lodówki na 20 minut.
      • Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki i odkładamy je na talerz. Gotowe polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Dekorujemy wedle uznania. Ja swoje bajaderki posypałem kokosem. Gotowe ziemniaczki przechowujemy w lodówce.

      Składniki:

        Wykonanie:

          Podziel się przepisem:

          Piotr Pałasz

          Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

          Poznajmy się!

          🔥 Najnowsze przepisy:

          Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!