Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Rolada żyrafa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać…?  Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przepis na Cookuj.pl!
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Biszkopt:

  • sztuk jajka 5
  • łyżek cukier 7
  • szklanki mąka pszenna 3/4
  • olej 45 ml
  • szklanki woda 1/3
  • łyżki kakao 2-3

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 300 ml
  • mascarpone 150 g
  • łyżki cukier puder 2
  • słoiczek u mnie z owoców leśnych dżem
  • banany 1,5

Do nasączenia:

  • szklanki zaparzonej herbata 3/4
  • łyżki sok z malin 2
  • łyżeczka cukier 1

Instructions

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru cały czas ubijając. W osobnej misce żółtka rozcieramy z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodajemy olej, wodę i mąkę. Do gładkiej masy dodajemy ubite białka mieszamy za pomocą szpatułki. Blachę piekarnikową (moja ma wymiary ok.35x40) wykładamy papierem do pieczenia. Ok. 7 łyżek ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i rysujemy nią wzór żyrafy.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3-4 minuty. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wyciągnięte z piekarnika "kontury" odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie rozsmarowujemy na nich pozostałe ciasto. Pieczemy w tej samej temperaturze około 12-15 minut (najlepiej sprawdzić delikatnie patyczkiem).
  • Gotowy biszkopt szybko odwracamy i przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia. Odwracamy ciasto tak, by wzór był pod spodem i szybko zawijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotujemy nadzienie. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dorzucamy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do połączenia.
  • Zimną roladę delikatnie rozwijamy. Nasączamy herbatą. Smarujemy dżemem owocowym a następnie kremem z mascarpone. Przy prawym boku wzdłuż układamy banany i całość dość ciasno zwijamy. Przechowujemy w lodówce.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

  1. ile mąki? 7 łyżek? chyba pomyłka w składnikach, pewnie miało być 7 łyżek mąki i 3/4 szkl cukru czy odwrotnie?

Write A Comment

Oceń przepis: