Rolada żyrafa

Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać…?  Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przepis na Cookuj.pl!
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 5 sztuk
  • cukier 7 łyżek
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • olej 45 ml
  • woda 1/3 szklanki
  • kakao 2-3 łyżki

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 300 ml
  • mascarpone 150 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • dżem (u mnie z owoców leśnych) słoiczek
  • banany 1,5

Do nasączenia:

  • herbata (zaparzona) 3/4 szklanki
  • sok z malin 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka

Instructions

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru cały czas ubijając. W osobnej misce żółtka rozcieramy z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodajemy olej, wodę i mąkę. Do gładkiej masy dodajemy ubite białka mieszamy za pomocą szpatułki. Blachę piekarnikową (moja ma wymiary ok.35x40) wykładamy papierem do pieczenia. Ok. 7 łyżek ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i rysujemy nią wzór żyrafy.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3-4 minuty. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wyciągnięte z piekarnika "kontury" odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie rozsmarowujemy na nich pozostałe ciasto. Pieczemy w tej samej temperaturze około 12-15 minut (najlepiej sprawdzić delikatnie patyczkiem).
  • Gotowy biszkopt szybko odwracamy i przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia. Odwracamy ciasto tak, by wzór był pod spodem i szybko zawijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotujemy nadzienie. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dorzucamy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do połączenia.
  • Zimną roladę delikatnie rozwijamy. Nasączamy herbatą. Smarujemy dżemem owocowym a następnie kremem z mascarpone. Przy prawym boku wzdłuż układamy banany i całość dość ciasno zwijamy. Przechowujemy w lodówce.

Join the Conversation

  1. rewelacyjnie Ci wyszła:) podziwiam Twoje umiejętności:)

  2. Ojej, jaka urocza! :)

  3. ile mąki? 7 łyżek? chyba pomyłka w składnikach, pewnie miało być 7 łyżek mąki i 3/4 szkl cukru czy odwrotnie?

  4. @La Belle – 3/4 szklanki mąki, już poprawione na blogu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close