Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
NA CIEPŁO

Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne! Nie mogło zabraknąć go na blogu.

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku.
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • pęczek zielone szparagi 1
  • kilka plastrów można pominąć szynka szwarcwaldzka

Jajka w koszulce:

  • jajka 2
  • woreczki 2
  • łyżki olej 2

Sos holenderski:

  • żółtka 2
  • masło 50 g
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • sól pieprz
  • pęczek koperek 1

Instructions

  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gotować (zależnie od grubości) przez ok. 4-8 minut.
  • Do woreczka wlać olej i dokładnie rozprowadzić. Wbić jajko, szczelnie zawinąć i włożyć do wrzącej wody. Gotować przez ok. 3 minuty. Po wyciągnięciu z wody woreczek należy przeciąć i wyjąć jajko. Można oczywiście jajka przyrządzić klasycznym sposobem, jednak ten jest wg. mnie lepszy.
  • Żółtka dokładnie ubić na puszystą masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (można w kąpieli wodnej, uważając by żółtka się nie ścięły). Następnie cały czas energicznie mieszając dolewać roztopione, gorące masło. Ubijać do czasu, aż powstanie nam dość gęsty sos. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać.
  • Szparagi wyłożyć na talerz, na nich położyć jajko w koszulce i polać sosem. Podawać z szynka parmeńską, szwarcwaldzką... (opcjonalnie)
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: