Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne! Nie mogło zabraknąć go na blogu.

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku.
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • szynka szwarcwaldzka (można pominąć) kilka plastrów

Jajka w koszulce:

  • jajka 2
  • woreczki 2
  • olej 2 łyżki

Sos holenderski:

  • żółtka 2
  • masło 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperek 1

Instructions

  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gotować (zależnie od grubości) przez ok. 4-8 minut.
  • Do woreczka wlać olej i dokładnie rozprowadzić. Wbić jajko, szczelnie zawinąć i włożyć do wrzącej wody. Gotować przez ok. 3 minuty. Po wyciągnięciu z wody woreczek należy przeciąć i wyjąć jajko. Można oczywiście jajka przyrządzić klasycznym sposobem, jednak ten jest wg. mnie lepszy.
  • Żółtka dokładnie ubić na puszystą masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (można w kąpieli wodnej, uważając by żółtka się nie ścięły). Następnie cały czas energicznie mieszając dolewać roztopione, gorące masło. Ubijać do czasu, aż powstanie nam dość gęsty sos. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać.
  • Szparagi wyłożyć na talerz, na nich położyć jajko w koszulce i polać sosem. Podawać z szynka parmeńską, szwarcwaldzką... (opcjonalnie)

Join the Conversation

  1. Prezentuje się wspaniale ^^ smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close