Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Domowa spiżarnia

Ogórki małosolne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • najlepiej drobnych ogórki gruntowe 1,5 kg
  • woda 1,75 l
  • pełne łyżki sól 2
  • główka czosnek 1
  • pęczek koperek 1
  • niewielki kawałek chrzan
  • listki można zastąpić listkami czarnej porzeczki listki chrzanu 1-2

Instructions

  • Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
  • Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. Ja też bardzo lubię, zawsze, jak idę na targ to kupuję kilka małych ogórków małosolnych i zjadam po drodze do domu :)

Write A Comment

Oceń przepis: