
Ogórki małosolne

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 1 duży słoik
Ogórki małosolne
Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Składniki:
- ogórki gruntowe - 1,5 kg (najlepiej drobnych)
- woda - 1,75l
- sól - 2 pełne łyżki
- czosnek - 1 główka
- koperek - 1 pęczek
- chrzan - niewielki kawałek
- listki chrzanu - 1-2 listki (można zastąpić listkami czarnej porzeczki)
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
- Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.
Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.
Ja też bardzo lubię, zawsze, jak idę na targ to kupuję kilka małych ogórków małosolnych i zjadam po drodze do domu :)
Wspaniale nadają się do ogórkowej :)