Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.
Ogórki małosolne
Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Składniki
- 1,5 kg najlepiej drobnych ogórki gruntowe
- 1,75 l woda
- 2 pełne łyżki sól
- 1 główka czosnek
- 1 pęczek koperek
- niewielki kawałek chrzan
- 1-2 listki można zastąpić listkami czarnej porzeczki listki chrzanu
Wykonanie
- Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
- Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.
Ja też bardzo lubię, zawsze, jak idę na targ to kupuję kilka małych ogórków małosolnych i zjadam po drodze do domu :)
Wspaniale nadają się do ogórkowej :)