Ogórki małosolne

Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • ogórki gruntowe (najlepiej drobne) 1,5 kg
  • woda 1,75 l
  • sól 2 pełne łyżki
  • czosnek 1 główka
  • koper 1 pęczek
  • chrzan niewielki kawałek
  • listki chrzanu (można zastąpić listkami czarnej porzeczki) 1-2

Instructions

  • Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
  • Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.

Join the Conversation

  1. Ja też bardzo lubię, zawsze, jak idę na targ to kupuję kilka małych ogórków małosolnych i zjadam po drodze do domu :)

  2. Wspaniale nadają się do ogórkowej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close