Ogórki małosolne

1
Ogórki małosolne. Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego nie mogło zabraknąć ich na blogu. Więcej moich przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ.

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!
Czas przygotowania 15 mins
Całkowity czas 15 mins

Składniki

  • 1,5 kg najlepiej drobnych ogórki gruntowe
  • 1,75 l woda
  • 2 pełne łyżki sól
  • 1 główka czosnek
  • 1 pęczek koperek
  • niewielki kawałek chrzan
  • 1-2 listki można zastąpić listkami czarnej porzeczki listki chrzanu

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie szoruję, odcinam szypułki, zostawiam by odciekły. Suche ogórki układam dosyć ciasno w słoju (a najlepiej kamionkowym naczyniu). Do środka wciskam koper, czosnek, kawałek chrzanu i liście.
  • Wodę zagotowuję z solą. Jeszcze gorącą zalewam ogórki tak, by całe zostały pokryte. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce. Powinny być gotowe już po 2-3 dniach. Czasem jednak zajmuje to nawet 4-5 dni. Dlatego przed konsumpcją warto odkroić kawałeczek i sprawdzić.

Join the Conversation

  1. Ja też bardzo lubię, zawsze, jak idę na targ to kupuję kilka małych ogórków małosolnych i zjadam po drodze do domu :)

  2. Wspaniale nadają się do ogórkowej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close