Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Crumble truskawkowe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Crumble truskawkowe. Czasem mam tak bardzo leniwy dzień, że potrafię cały spędzić w łóżku. Najczęściej jednak właśnie wtedy dopada mnie największa ochota na „coś słodkiego”. Zastanawiałem się długo co tu zrobić by było zarazem pyszne i szybkie. Wybrałem się do ogrodu i zobaczyłem piękne, czerwone truskawki. Pierwszy pomysł, który pojawił się w mojej głowie? Crumble! Koniecznie z gałką dobrych lodów waniliowych. Mówię Wam, niebo w gębie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Crumble truskawkowe

Zobacz, jak przygotować pyszne i chrupiące crumble truskawkowe, czyli owoce zapieczone pod maślaną kruszonką, z dodatkiem musli.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • truskawki 600 g
  • łyżek musli 6
  • szczypta cynamon
  • łyżki brązowy cukier 2
  • mąka pszenna 100 g
  • masło 50 g
  • żółtka 1
  • cukier 80 g

Instructions

  • Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Osuszonymi wypełnić kokilki do 2/3 wysokości (w razie potrzeby przekrawając). Posypać szczyptą brązowego cukru, cynamonu, łyżką musli.
  • Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać cukier i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 5 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części i zetrzeć na wierzch kokilek. Piec przez około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: