Crumble truskawkowe

Crumble truskawkowe. Czasem mam tak bardzo leniwy dzień, że potrafię cały spędzić w łóżku. Najczęściej jednak właśnie wtedy dopada mnie największa ochota na „coś słodkiego”. Zastanawiałem się długo co tu zrobić by było zarazem pyszne i szybkie. Wybrałem się do ogrodu i zobaczyłem piękne, czerwone truskawki. Pierwszy pomysł, który pojawił się w mojej głowie? Crumble! Koniecznie z gałką dobrych lodów waniliowych. Mówię Wam, niebo w gębie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Crumble truskawkowe

Zobacz, jak przygotować pyszne i chrupiące crumble truskawkowe, czyli owoce zapieczone pod maślaną kruszonką, z dodatkiem musli.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • truskawki 600 g
  • musli 6 łyżek
  • cynamon 1 szczypta
  • brązowy cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 100 g
  • masło 50 g
  • żółtka 1
  • cukier 80 g

Instructions

  • Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Osuszonymi wypełnić kokilki do 2/3 wysokości (w razie potrzeby przekrawając). Posypać szczyptą brązowego cukru, cynamonu, łyżką musli.
  • Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać cukier i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 5 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części i zetrzeć na wierzch kokilek. Piec przez około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Join the Conversation

  1. Faktycznie to musi być niebo w gębie, ale mi narobiłeś smaka!

  2. Taki deser to ja rozumiem! Obowiązek latem ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close