
Crumble truskawkowe

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 5-6 porcji
Crumble truskawkowe
Zobacz, jak przygotować pyszne i chrupiące crumble truskawkowe, czyli owoce zapieczone pod maślaną kruszonką, z dodatkiem musli.
Składniki:
- truskawki - 600g
- musli - 6 łyżek
- cynamon - szczypta
- brązowy cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - 100g
- masło - 50g
- żółtka - 1
- cukier - 80g
Wykonanie:
- Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Osuszonymi wypełnić kokilki do 2/3 wysokości (w razie potrzeby przekrawając). Posypać szczyptą brązowego cukru, cynamonu, łyżką musli.
- Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać cukier i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 5 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części i zetrzeć na wierzch kokilek. Piec przez około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Alergeny
Crumble truskawkowe. Czasem mam tak bardzo leniwy dzień, że potrafię cały spędzić w łóżku. Najczęściej jednak właśnie wtedy dopada mnie największa ochota na „coś słodkiego”. Zastanawiałem się długo co tu zrobić by było zarazem pyszne i szybkie. Wybrałem się do ogrodu i zobaczyłem piękne, czerwone truskawki. Pierwszy pomysł, który pojawił się w mojej głowie? Crumble! Koniecznie z gałką dobrych lodów waniliowych. Mówię Wam, niebo w gębie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Faktycznie to musi być niebo w gębie, ale mi narobiłeś smaka!
Taki deser to ja rozumiem! Obowiązek latem ;)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pyszności :)