fbpx

Pavlova z owocami sezonowymi

Pavlova z owocami sezonowymi. Puszysta beza, bita śmietana i świeżutkie owoce sezonowe prosto z ogródka. Zdecydowana rozkosz dla podniebienia. Czasem bywa kapryśna, ale spróbujcie jej koniecznie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Pavlova z owocami sezonowymi

Masz ochotę na słodką i chrupiącą Pavlova z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym? Wypróbuj ten niezawodny przepis!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 2 hours
Całkowity czas 2 hours 10 minutes

Składniki:

Beza:

  • białka z 6 jaj
  • cukier 300 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżka

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 400 g
  • owoce (dowolne, sezonowe) 400 g

Wykonanie

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Musi bezbłędnie zaliczyć test "miski nad głową". Następnie spokojnie ubijając dalej dodajemy po łyżce cukru. Pod koniec ubijania, gdy beza będzie już sztywna i lśniąca dorzucamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20-23 cm. Wykładamy bezę na papier i szpatułką nadajemy jej kształt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i suszymy bezę około 2 godzin. Po upieczeniu zostawiamy bezę do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Zimną Pavlovą dekorujemy zimną śmietaną ubitą z łyżką cukru pudru i owocami.

Join the Conversation

  1. Wygląda smacznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close