Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Pavlova z owocami sezonowymi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Pavlova z owocami sezonowymi. Puszysta beza, bita śmietana i świeżutkie owoce sezonowe prosto z ogródka. Zdecydowana rozkosz dla podniebienia. Czasem bywa kapryśna, ale spróbujcie jej koniecznie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Pavlova z owocami sezonowymi

Masz ochotę na słodką i chrupiącą Pavlova z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym? Wypróbuj ten niezawodny przepis!
Prep Time 10 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 10 mins

Składniki:

Beza:

  • z 6 jaj białka
  • cukier 300 g
  • łyżeczka mąka ziemniaczana 1
  • łyżka sok z cytryny 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 400 g
  • dowolne, sezonowe owoce 400 g

Instructions

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Musi bezbłędnie zaliczyć test "miski nad głową". Następnie spokojnie ubijając dalej dodajemy po łyżce cukru. Pod koniec ubijania, gdy beza będzie już sztywna i lśniąca dorzucamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20-23 cm. Wykładamy bezę na papier i szpatułką nadajemy jej kształt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i suszymy bezę około 2 godzin. Po upieczeniu zostawiamy bezę do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Zimną Pavlovą dekorujemy zimną śmietaną ubitą z łyżką cukru pudru i owocami.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: