Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Bez pieczenia

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciasto 3 bit z mascarpone (bez pieczenia) to genialny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, do którego użycia nie potrzebujesz piekarnika. W dodatku zachwyca smakiem!


Ciasto 3 bit złożone jest z klasycznych herbatników przełożonych masą krówkową, masą budyniową i pysznym kremem waniliowym na bazie śmietanki, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle stabilny i nie rozpływa się. Nie potrzebuje także usztywniaczy do śmietany, które oferują nam wszystkie sklepy.
Jeśli miałbym wskazać jedno z ciast, które przygotowuje się najprościej, byłoby to zdecydowanie ciasto 3 bit z mascarpone. Ciasto to jest również szybkie i jego przyrządzenie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Jesteście w stanie skończyć je w mniej niż 40 minut. Później niestety czeka nas mała próba cierpliwości, bo 3 bit musi schłodzić się solidnie w lodówce przez kilka godzin. Zdecydowanie warto jednak czekać!
Gdy robiłem to ciasto po raz pierwszy obawiałem się, że może wyjść nieco mdłe. Moje obawy były jednak zupełnie bezpodstawne! Smak karmelu, masy budyniowej i bitej śmietany to istne niebo w gębie!
Masa budyniową przygotowałem tutaj na bazie gotowego proszku budyniowego. Ciasto 3 bit z mascarpone możecie jednak przygotować także z całkowicie domowym budyniem. Przepis na krem budyniowy od podstaw znajdziecie niedługo na blogu.
Deser ten możecie także urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że klasyczne herbatniki zamienicie na kakaowe, a do kremu mascarpone dodacie roztopioną i wystudzoną tabliczkę czekolady.
Wierzch ciasta możecie posypać kakao lub startą czekoladą mleczną lub deserową.
Ciasto to pokochają wszyscy wielbiciele karmelowych słodkości!
Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Ciasto 3 bit z mascarpone (bez pieczenia)

Szukasz przepisu na ekspresowe w wykonaniu ciasto, do którego przygotowanie nie będzie potrzebny piekarnik? Ciasto 3 bit (bez pieczenia) jest świetnym rozwiązaniem!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • herbatniki 440 g
  • puszka 400g masa krówkowa 1
  • masło 250 g
  • + 6 łyżek cukru jeżeli budynie nie są słodzone budyń śmietankowy 3
  • mleko 1 l
  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 150 g
  • łyżki cukier puder 2-3
  • tabliczki czekolada mleczna 1/2

Instructions

  • Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od masy budyniowej. Z litra mleka odlewamy nieco ponad pół szklanki i rozrabiamy w niej budynie. Pozostałe mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier (jeżeli budynie nie były słodzone) i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką dolewamy rozrobione budynie. Gładki budyń odkładamy do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy aż będzie biała i puszysta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce (zimnego!) budyniu. Pod koniec do masy dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.
  • Puszkę masy krówkowej otwieramy i wkładamy do garnuszka wypełnionego wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy około 10 minut aby delikatnie podgrzać, a tym samym sprawić, że masa kajmakowa stanie się bardziej miękka przez co łatwiej będzie nam ją rozsmarować.
  • Spód formy wykładamy ciasno herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich masę krówkową i przykrywamy kolejną porcją herbatników. Kolejno przekładamy masą budyniową i układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (u mnie z łyżką, ilość zależy od upodobań) Gdy będzie sztywna dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnie i posypujemy startą czekoladą lub kakao. Teraz czeka nas mały test cierpliwości, ponieważ ciacho powinno schłodzić się w lodówce przez całą noc.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

18 komentarzy

  1. Jakiś czas temu dość często robiłam podobne ciasto, ale na jego spód piekło się biszkopt;)
    Twoje prezentuje się cudownie!:)

  2. Ooo :) Jaki cudowny 3 bit! :D Uwielbiam to ciasto, a Twoje wygląda przepysznie :)
    Świetny blog – obserwuję! :)
    Bardzo dziękuję za odwiedziny u mnie i zapraszam ponownie :)

  3. Mój 3 bit wygląda niemal identycznie, tylko dodaję mniej masła na tą ilość budyniu i nie używam mascarpone, a jedynie śmietankę ;)

Write A Comment

Oceń przepis: