Ciasto 3 bit z mascarpone (bez pieczenia)

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Ciasto 3 bit z mascarpone (bez pieczenia) to genialny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, do którego użycia nie potrzebujesz piekarnika. W dodatku zachwyca smakiem!


Ciasto 3 bit złożone jest z klasycznych herbatników przełożonych masą krówkową, masą budyniową i pysznym kremem waniliowym na bazie śmietanki, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle stabilny i nie rozpływa się. Nie potrzebuje także usztywniaczy do śmietany, które oferują nam wszystkie sklepy.
Jeśli miałbym wskazać jedno z ciast, które przygotowuje się najprościej, byłoby to zdecydowanie ciasto 3 bit z mascarpone. Ciasto to jest również szybkie i jego przyrządzenie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Jesteście w stanie skończyć je w mniej niż 40 minut. Później niestety czeka nas mała próba cierpliwości, bo 3 bit musi schłodzić się solidnie w lodówce przez kilka godzin. Zdecydowanie warto jednak czekać!
Gdy robiłem to ciasto po raz pierwszy obawiałem się, że może wyjść nieco mdłe. Moje obawy były jednak zupełnie bezpodstawne! Smak karmelu, masy budyniowej i bitej śmietany to istne niebo w gębie!
Masa budyniową przygotowałem tutaj na bazie gotowego proszku budyniowego. Ciasto 3 bit z mascarpone możecie jednak przygotować także z całkowicie domowym budyniem. Przepis na krem budyniowy od podstaw znajdziecie niedługo na blogu.
Deser ten możecie także urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że klasyczne herbatniki zamienicie na kakaowe, a do kremu mascarpone dodacie roztopioną i wystudzoną tabliczkę czekolady.
Wierzch ciasta możecie posypać kakao lub startą czekoladą mleczną lub deserową.
Ciasto to pokochają wszyscy wielbiciele karmelowych słodkości!
Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
CIASTA DESERY NA ZIMNO WSZYSTKIE PRZEPISY

18 komenatrzy

  1. Ooo :) Jaki cudowny 3 bit! :D Uwielbiam to ciasto, a Twoje wygląda przepysznie :)
    Świetny blog – obserwuję! :)
    Bardzo dziękuję za odwiedziny u mnie i zapraszam ponownie :)

  2. Mój 3 bit wygląda niemal identycznie, tylko dodaję mniej masła na tą ilość budyniu i nie używam mascarpone, a jedynie śmietankę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.