Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Ciasto 3 bit z mascarpone (bez pieczenia) to genialny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, do którego użycia nie potrzebujesz piekarnika. W dodatku zachwyca smakiem!


Ciasto 3 bit złożone jest z klasycznych herbatników przełożonych masą krówkową, masą budyniową i pysznym kremem waniliowym na bazie śmietanki, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle stabilny i nie rozpływa się. Nie potrzebuje także usztywniaczy do śmietany, które oferują nam wszystkie sklepy.
Jeśli miałbym wskazać jedno z ciast, które przygotowuje się najprościej, byłoby to zdecydowanie ciasto 3 bit z mascarpone. Ciasto to jest również szybkie i jego przyrządzenie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Jesteście w stanie skończyć je w mniej niż 40 minut. Później niestety czeka nas mała próba cierpliwości, bo 3 bit musi schłodzić się solidnie w lodówce przez kilka godzin. Zdecydowanie warto jednak czekać!
Gdy robiłem to ciasto po raz pierwszy obawiałem się, że może wyjść nieco mdłe. Moje obawy były jednak zupełnie bezpodstawne! Smak karmelu, masy budyniowej i bitej śmietany to istne niebo w gębie!
Masa budyniową przygotowałem tutaj na bazie gotowego proszku budyniowego. Ciasto 3 bit z mascarpone możecie jednak przygotować także z całkowicie domowym budyniem. Przepis na krem budyniowy od podstaw znajdziecie niedługo na blogu.
Deser ten możecie także urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że klasyczne herbatniki zamienicie na kakaowe, a do kremu mascarpone dodacie roztopioną i wystudzoną tabliczkę czekolady.
Wierzch ciasta możecie posypać kakao lub startą czekoladą mleczną lub deserową.
Ciasto to pokochają wszyscy wielbiciele karmelowych słodkości!
Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Ciasto 3 bit z mascarpone (bez pieczenia)

Szukasz przepisu na ekspresowe w wykonaniu ciasto, do którego przygotowanie nie będzie potrzebny piekarnik? Ciasto 3 bit (bez pieczenia) jest świetnym rozwiązaniem!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • herbatniki 440 g
  • masa krówkowa 1 puszka (400g)
  • masło 250 g
  • budyń śmietankowy 3
  • cukier (jeśli budyń jest niesłodzony) 6 łyżek
  • mleko 1 l
  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 150 g
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Instructions

  • Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od masy budyniowej. Z litra mleka odlewamy nieco ponad pół szklanki i rozrabiamy w niej budynie. Pozostałe mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier (jeżeli budynie nie były słodzone) i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką dolewamy rozrobione budynie. Gładki budyń odkładamy do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy aż będzie biała i puszysta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce (zimnego!) budyniu. Pod koniec do masy dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.
  • Puszkę masy krówkowej otwieramy i wkładamy do garnuszka wypełnionego wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy około 10 minut aby delikatnie podgrzać, a tym samym sprawić, że masa kajmakowa stanie się bardziej miękka przez co łatwiej będzie nam ją rozsmarować.
  • Spód formy wykładamy ciasno herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich masę krówkową i przykrywamy kolejną porcją herbatników. Kolejno przekładamy masą budyniową i układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (u mnie z łyżką, ilość zależy od upodobań) Gdy będzie sztywna dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnie i posypujemy startą czekoladą lub kakao. Teraz czeka nas mały test cierpliwości, ponieważ ciacho powinno schłodzić się w lodówce przez całą noc.

Join the Conversation

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Ciacho dla prawdziwych łasuchów.

  2. Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, takie też czasem robię, ale jest bardzo wadliwe….szybko znika :)

  3. Bardzo lubię to ciasto. Wygląda bardzo apetycznie

  4. Mmm, pycha, uwielbiam czasami zjeść takie słodkie i konkretne ciacha :)

  5. Ciasta jeść nie mogę, ale uwielbiam je oglądać i podziwiać:)
    Z przyjemnością spróbowałabym małą porcję:)

  6. Znam i lubię, świetnie u Ciebie wygląda, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

  7. wygląda mega apetycznie :) też czasami takiego robię, jak nie chce mi się włączac piekarnika :) Pozdrawiam!

  8. Jakiś czas temu dość często robiłam podobne ciasto, ale na jego spód piekło się biszkopt;)
    Twoje prezentuje się cudownie!:)

  9. Już parę lat nie jadłam, oj smakowite:)

  10. Ooo :) Jaki cudowny 3 bit! :D Uwielbiam to ciasto, a Twoje wygląda przepysznie :)
    Świetny blog – obserwuję! :)
    Bardzo dziękuję za odwiedziny u mnie i zapraszam ponownie :)

  11. to moje ulubione ciacho bez pieczenia :)

  12. Mój 3 bit wygląda niemal identycznie, tylko dodaję mniej masła na tą ilość budyniu i nie używam mascarpone, a jedynie śmietankę ;)

  13. Też robiłem kiedyś to ciacho, jedno z lepszych przekładanych :D

  14. Dokładnie tak jak lubię, prosto i pysznie :)

  15. Jak ja dawno nie jadłam tego ciasta, pyszne jest :)

  16. Przepyszne! Zjadłabym całe sama :)

  17. Jedno z moich ulubionych ciast, będę musiała je kiedyś odtworzyć w wersji wegańskiej. Pozdrawiam. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close