
Najlepsze, wegetariańskie leczo

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 25 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Najlepsze, wegetariańskie leczo
Jeśli szukasz przepisu na idealne leczo, to jest ten przepis. Najlepsze, wegetariańskie leczo bez dodatku mięsa zachwyci Ciebie i Twoich bliskich! Sprawdź!
Składniki:
- papryka - 3 (u mnie kolorowe)
- cebula - 1 większa
- czosnek - 2-3 ząbki
- cukinia - 2 małe
- pieczarki - 250g
- bakłażan - 1/2 większego
- pomidory - 2 duże (np. malinowe)
- passata pomidorowa - 300g
- papryczka chili - 1/2 niewielkiej
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - szczypta
- oragano - szczypta
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilii. Podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Następnie do garnka dorzucamy pokrojone w większą kostkę papryki. Zwiększamy ogień i dorzucamy pokrojoną w centymetrową kosteczkę cukinię. Podsmażamy przez kilka minut. Następnie dorzucamy podobnie pokrojonego bakłażana i posiekane pieczarki. Dusimy około 15 minut, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy to się stanie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy jeszcze chwilkę, następnie zdejmujemy z ognia i podajemy.
Najlepsze, wegetariańskie leczo. Dzisiaj mam dla Was propozycje szybkiego i co najważniejsze bardzo smacznego bezmięsnego obiadu. Często do lecza dodaję się kiełbasę, tutaj jej nie znajdziecie. Znajdziecie za to mnóstwo warzyw i witamin, a to wszystko w jednym garnku. Jest to świetna propozycja dla wegan i wegetarian, ale obiecuję, że nawet najtrwalszy mięsożerca będzie zadowolony. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ
uwielbiam takie pożywne wegetariańskie dania! :)
zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Nie jestem wegetarianka, ale takie całkiem warzywne leczo często robię i je lubię
i czas przygotowania mi przypadł do gustu;)
Robię podobnie i też bardzo lubimy :)
Pychotka :)
Bardzo lubię takie leczo. Robię podobne. Ta propozycja jest bardzo pyszna. Świetnie skomponowane smaki :)
Bardzo smakowite;)
Wpadam z rewizytą…. a tu tak pięknie i pysznie :)
Leczo bardzo smakowite, robię podobne z kabaczkiem :)
Pycha, uwielbiam takie dania :-)
Wspaniałe danie, cudne kolory :) !
Gdy jest cukinia musi być leczo, u mnie to już tradycja. Nawet ci mięsożerni nie odmówią porcji :)
Idealny czas na zrobienie pysznego leczo
leczo uwielbiam, to jedno z dań, dla których zawsze czekam na koniec lata – wtedy w ogródku dojrzewają papryka i pomidory:)
Bardzo lubię warzywne leczo, nawet bardziej od tradycyjnego z mięsem;)
Bardzo lubię takie leczo, choć mój narzeczony zawsze narzeka, że nie ma w nim kiełbasy :D
Jesteśmy uzależnione od takiego leczo :) Robimy przeróżne kombinacje smaków praktycznie co drugi dzień :)
Pyszności! Leczo uwielbiam i robię często, najczęściej właśnie w wresji wegetariańskiej :)
Na pewno spróbuję, teraz wszystko w sezonie, będzie pysznie ;) Piękne zdjęcia ;)