fbpx

Najlepsze, wegetariańskie leczo

Najlepsze, wegetariańskie leczo. Dzisiaj mam dla Was propozycje szybkiego i co najważniejsze bardzo smacznego bezmięsnego obiadu. Często do lecza dodaję się kiełbasę, tutaj jej nie znajdziecie. Znajdziecie za to mnóstwo warzyw i witamin, a to wszystko w jednym garnku. Jest to świetna propozycja dla wegan i wegetarian, ale obiecuję, że nawet najtrwalszy mięsożerca będzie zadowolony. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ

Najlepsze, wegetariańskie leczo

Jeśli szukasz przepisu na idealne leczo, to jest ten przepis. Najlepsze, wegetariańskie leczo bez dodatku mięsa zachwyci Ciebie i Twoich bliskich! Sprawdź!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 25 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • papryka (u mnie kolorowe) 3
  • cebula 1 większa
  • czosnek 2-3 ząbki
  • cukinia 2 małe
  • pieczarki 250 g
  • bakłażan 1/2 większego
  • pomidory 2 duże
  • passata pomidorowa 300 g
  • papryczka chili 1/2 niewielkiej
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra szczypta
  • oragano szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Wykonanie

  • W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chilii. Podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Następnie do garnka dorzucamy pokrojone w większą kostkę papryki. Zwiększamy ogień i dorzucamy pokrojoną w centymetrową kosteczkę cukinię. Podsmażamy przez kilka minut. Następnie dorzucamy podobnie pokrojonego bakłażana i posiekane pieczarki. Dusimy około 15 minut, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy to się stanie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy jeszcze chwilkę, następnie zdejmujemy z ognia i podajemy.

Join the Conversation

  1. uwielbiam takie pożywne wegetariańskie dania! :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

  2. Nie jestem wegetarianka, ale takie całkiem warzywne leczo często robię i je lubię

  3. i czas przygotowania mi przypadł do gustu;)

  4. Robię podobnie i też bardzo lubimy :)

  5. Bardzo lubię takie leczo. Robię podobne. Ta propozycja jest bardzo pyszna. Świetnie skomponowane smaki :)

  6. Bardzo smakowite;)

  7. Wpadam z rewizytą…. a tu tak pięknie i pysznie :)
    Leczo bardzo smakowite, robię podobne z kabaczkiem :)

  8. Pycha, uwielbiam takie dania :-)

  9. Wspaniałe danie, cudne kolory :) !

  10. Gdy jest cukinia musi być leczo, u mnie to już tradycja. Nawet ci mięsożerni nie odmówią porcji :)

  11. Idealny czas na zrobienie pysznego leczo

  12. leczo uwielbiam, to jedno z dań, dla których zawsze czekam na koniec lata – wtedy w ogródku dojrzewają papryka i pomidory:)

  13. Bardzo lubię warzywne leczo, nawet bardziej od tradycyjnego z mięsem;)

  14. Bardzo lubię takie leczo, choć mój narzeczony zawsze narzeka, że nie ma w nim kiełbasy :D

  15. Jesteśmy uzależnione od takiego leczo :) Robimy przeróżne kombinacje smaków praktycznie co drugi dzień :)

  16. Pyszności! Leczo uwielbiam i robię często, najczęściej właśnie w wresji wegetariańskiej :)

  17. Na pewno spróbuję, teraz wszystko w sezonie, będzie pysznie ;) Piękne zdjęcia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close