Udka pieczone z cytryną i rozmarynem

Udka pieczone z cytryną i rozmarynem. Dzisiaj zapraszam na szybką i pyszną propozycję obiadową. Kurczak z dodatkiem cytryn, rozmarynu i tymianku. Wyszedł mięciutki, soczysty i bardzo aromatyczny.  Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Udka pieczone z cytryną i rozmarynem

Wypróbuj łatwy i szybki w wykonaniu przepis na obiad - udka pieczone z cytryną i rozmarynem. Zrobisz je w mniej niż godzinę!
Prep Time 40 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka 4
  • masło 1,5 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • rozmaryn gałązka
  • cytryna 1,5
  • tymianek suszony 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
  • czosnek 6 ząbków
  • sól, pieprz (do smaku)

Instructions

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z "niedoskonałości". Przekładamy do blaszki, lub żaroodpornego naczynia. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, suszone przyprawy, listki rozmarynu, sok z jednej cytryny i 3 posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy na większym ogniu przez kilkanaście sekund. Gotową marynatą polewamy i nacieramy kurczaka. Pozostałe 3 nieobrane ząbki czosnku delikatnie zgniatamy dłonią. Połowę cytryny dokładnie polewamy wrzątkiem i kroimy na 4 części. Razem z czosnkiem wciskamy delikatnie między udka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Pamiętajmy, im dłużej kurczak będzie się marynował, tym będzie smaczniejszy.
  • Zamarynowanego kurczaka pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 30-40 minut do miękkości w temperaturze 165 stopni.

Join the Conversation

  1. Drób bardzo lubię, świetny pomysł na obiad

  2. Oj, zjadłabym takie na obiad z ziemniaczkami ;)

  3. ostatnio jestem wielbicielką rozmarynu, a oprócz tego przepadam za mięsem w takich właśnie orzeźwiających wersjach, więc przepis zdecydowanie do mnie mówi ;)

  4. Pycha i jak apetycznie wyglądają :)

  5. Aż czuć ten pyszny zapach unoszący się w powietrzu :)

  6. pięknie przyrumienione, a jakie pyszne musiały być!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close