Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Wszystkie przepisy

Pyszny łosoś pieczony w ziołach i test patelni Tescoma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Dobrych patelni w kuchni nigdy za wiele, prawda? Dzisiaj zapraszam Was na recenzję patelni marki Tescoma z linii i- PREMIUM Stone. Jak wypadła, jakie są moje odczucia? Odpowiedź poniżej. Poniżej znajdziecie również przepis na pysznego łososia w ziołach, z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Firma Tescoma powstała w roku 1992. Jest czeską marką stawiającą głównie na jakość, nowe technologie i oryginalny design. Asortymentem firmy jest ponad 2000 różnych produktów, ułatwiających pracę w kuchniach domowych, jak i profesjonalnej gastronomi.

W moje ręce ostatnio wpadła patelnia z linii i- PREMIUM Stone o średnicy 26cm.
Patelnia naprawdę mnie zaskoczyła. Jest dosyć masywna, przez co dobrze i pewnie leży w dłoni. Pokryta jest mocno chropowatą powłoką antyadhezyjną, która pomaga w równomiernym smażeniu potraw bez ryzyka ich przypalenia.

Patelni możemy używać na niemal każdym rodzaju kuchenek. Przeznaczona jest do kuchni elektrycznych, gazowych, szklano-ceramicznych oraz co ciekawe, nawet indukcyjnych.

Patelnię z powodzeniem możemy myć w zmywarce, jednak po jej dłuższym użytkowaniu zużywałem, że wcale nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawy smażone na tej patelni zgodnie z zapewnieniami producenta nie przypalają się i nie przywierają do dna, co zdecydowanie ułatwia jej czyszczenie. Jedną z ważniejszych rzeczy, o której warto tutaj wspomnieć jest fakt, że na patelnię otrzymujemy aż 5 lat gwarancji, przez co raz kupiona, służyć nam będzie przez długi czas.

Patelnia marki Tescoma już od początku zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Jej ciekawy wygląd, chropowata powłoka i grube, solidne dno świadczy o bardzo wysokiej jakości wykonania. Z powodzeniem mogę Wam ją polecić. Na razie nie dopatrzyłem się jej wad. Mam nadzieję, że wraz z upływem czasu nie ulegnie to zmianie. Myślę, że jeżeli zdecydujecie się na zakup patelni z tej linii, będziecie równie zadowoleni. Moim zdaniem patelnia o średnicy 26 jest najbardziej uniwersalna, ponieważ jest nie za duża i jednocześnie nie za mała. W ofercie znaleźć możecie również rozmiary 20, 24, 28 i 30 cm.

Pyszny łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szpragową

Pyszny łosoś pieczony w ziołach z ziemniakami i fasolką szparagową. Idealna propozycja na obiad, który zrobisz w kilkadziesiąt minut. Spróbuj!
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • łosoś 300 g
  • łyżki oliwa 2-3
  • z 1/2 cytryny sok z cytryny
  • ząbek czosnek 1
  • mały pęczek koperek 1
  • mały pęczek natka pietruszki 1
  • sól pieprz

Dodatkowo: pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa

    Instructions

    • Łososia myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi ziołami, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Marynatą pokrywamy łososia i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą morska, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą rozmarynu. Polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza do zarumienienia. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie al dente.
    • Na patelni roztapiamy masło i dodajemy zamarynowanego łososia. Smażymy około 5-10 minut, aż łosoś będzie gotowy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    5 komentarzy

    1. Fajna ta patelnia, wygląda na solidną :) Obiad pychotka, jest to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    2. Uwielbiam takiego łososia :)

      Ale z racji tego, że mam małe mieszkanie ryby robię albo z parowara albo z piekarnika, mam wrażenie, że wtedy mniej pacnie rybą w domu :)

    3. Anonimowy Reply

      Witam,
      Poszukuję patelni ogólnego użytku na kuchenkę indukcyjną. Wymyśliłem sobie granitową i trafiłem na coś takiego:
      Ballarini Patelnia Portofino 28 cm
      https://ballarini.pl/patelnie-indukcyjne/patelnia-granitowa-indukcyjna-ballarini-portofino
      ale potem znalazłem jeszcze coś takiego:
      Tescoma Patelnia i-PREMIUM Stone 28cm
      http://www.tescoma.pl/602428-patelnia-i-premium-stone-28-cm
      Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy ta Tescoma jest granitowa czy nie i zastanawiam się czy lepiej brać tą Ballarini, która jest dwa razy droższa, czy może tą Tescomę. Granit nie jest oczywiście wyznacznikiem, aczkolwiek słyszałem, że ma wiele zalet. Jak spisuje się Panu ta patelnia po tych kilku miesiącach?
      Z góry dziękuję za każdą informację.
      Pozdrawiam
      Kuba

    Write A Comment

    Oceń przepis: