Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIE ŚWIATA

Quiche z szynką, pomidorami i rukolą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Quiche z szynką, pomidorami i rukolą. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną tartę (quiche) z dodatkiem szynki, pomidorów, rukoli bądź szpinaku! Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Quiche z szynką, pomidorami i rukolą

Quiche z szynką, pomidorami i rukolą. Bardzo ciekawa wytrawna potrawa, która pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj jej koniecznie!
Prep Time 25 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 125 g
  • masło 65 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1/2
  • szczypta sól
  • szalotka 2
  • szynka 80 g
  • duży pomidory 1
  • kilka pomidorki koktajlowe
  • garść można zastąpić rukolą szpinak 1
  • jajka 2
  • śmietana 30% 100 ml
  • ser żółty 100 g
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • sól pieprz

Instructions

  • Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Podsmażamy drobno posiekane szalotki, posiekaną w paseczki szynkę, w kostkę pomidora i w plasterki pomidorki koktajlowe. Smażymy razem przez około 5 minut. Pod koniec dorzucamy szpinak lub rukolę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim prostokątną formę (do tarty lub keksówkę) tworząc ok. 2cm krawędź. Do formy przekładamy podsmażoną szynkę i warzywa
  • W misce jajka rozbijamy ze szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dolewamy śmietanę 30% i starty żółty ser.
  • Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

18 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: