Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Makaron

Domowe makaron (tagliatelle) z tuńczykiem i pomidorami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Domowy makaron z tuńczykiem i pomidorami to świetna propozycja na dosyć szybki, prosty i przede wszystkim pyszny obiad z łatwo dostępnych składników.
Domowy makaron dla wielu początkujących, ale także bardziej doświadczonych kucharzy może wydawać się czymś nadzwyczajnie skomplikowanym i nieosiągalnym. Tak naprawdę jednak, wcale tak nie jest! Przygotowanie domowego makaronu tagliatelle jest bardzo proste, a co ciekawe – do jego przyrządzenia wystarczą tylko trzy podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu – jajka, mąka i sól. Potem jeszcze tylko chwila cierpliwości i odrobina włożonej pracy by cieszyć się własnoręcznie przygotowanym makaronem. By uzyskać pysznie danie nie wystarczy jednak przygotowanie samego makaronu. Ważne są jeszcze dodatki. Co powiecie na wyrazistego tuńczyka, świeże pomidorki koktajlowe, a to wszystko w aromacie białego wina? W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na domowy makaron z tuńczykiem i pomidorami. To pyszne połączanie smaków, które przypadnie do gustu każdemu. Smaczny, sycący i zbilansowany posiłek. Musisz go spróbować!

Domowe tagliatelle z tuńczykiem i pomidorami

Domowe tagliatelle z tuńczykiem i pomidorami. Idealne połączenie domowego makaronu, tuńczyka i aromatycznego sosu pomidorowego. Pyszny i szybki obiad!
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Domowy makaron:

  • mąka pszenna 300 g
  • jajka 3
  • kilka kropel ewentualnie woda

Dodatkowo:

  • ząbki czosnek 3-4
  • łyżki masło 3
  • łyżki oliwa 2
  • białe wino 125 ml
  • puszki tuńczyk 2
  • duże garści pomidorki koktajlowe 2-3
  • garść tartego parmezan

Instructions

  • Domowy makaron tagliatelle: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kilka kropel wody. Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko(!), tak jak to tylko możliwe rozwałkowujemy. Gotowe ciasto zostawiamy na 5 minut, a następnie zwijamy je luźno "wszerz" i kroimy bardzo ostrym nożem na paseczki o szerokości niespełna 1 cm. Gotowy makaron rozwijamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku.
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami Na większej patelni roztapiamy masło i oliwę (można wykorzystać tą z tuńczyka). Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Po minucie dolewamy wino i doprowadzamy do jego odparowania. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, zwykłe pomidory (jeżeli używamy ich) obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do odparowanego sosu winno-maślanego. Podsmażamy razem ok. 2 minut. Dorzucamy makaron i pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem (ew. małą szczyptą cukru). Możemy dodać również tarty ser, ale absolutnie nie jest to konieczne. To wszystko!
[/foodiepress]
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

11 komentarzy

  1. Świetne – domowy makaron smakuje najlepiej :) A z tuńczykiem i pomidorami, pyyycha :}

Write A Comment

Oceń przepis: