Domowe makaron (tagliatelle) z tuńczykiem i pomidorami

Domowy makaron z tuńczykiem i pomidorami to świetna propozycja na dosyć szybki, prosty i przede wszystkim pyszny obiad z łatwo dostępnych składników.
Domowy makaron dla wielu początkujących, ale także bardziej doświadczonych kucharzy może wydawać się czymś nadzwyczajnie skomplikowanym i nieosiągalnym. Tak naprawdę jednak, wcale tak nie jest! Przygotowanie domowego makaronu tagliatelle jest bardzo proste, a co ciekawe – do jego przyrządzenia wystarczą tylko trzy podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu – jajka, mąka i sól. Potem jeszcze tylko chwila cierpliwości i odrobina włożonej pracy by cieszyć się własnoręcznie przygotowanym makaronem. By uzyskać pysznie danie nie wystarczy jednak przygotowanie samego makaronu. Ważne są jeszcze dodatki. Co powiecie na wyrazistego tuńczyka, świeże pomidorki koktajlowe, a to wszystko w aromacie białego wina? W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na domowy makaron z tuńczykiem i pomidorami. To pyszne połączanie smaków, które przypadnie do gustu każdemu. Smaczny, sycący i zbilansowany posiłek. Musisz go spróbować!

Domowe tagliatelle z tuńczykiem i pomidorami

Domowe tagliatelle z tuńczykiem i pomidorami. Idealne połączenie domowego makaronu, tuńczyka i aromatycznego sosu pomidorowego. Pyszny i szybki obiad!
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Domowy makaron:

  • mąka pszenna 300 g
  • jajka 3
  • woda (ewentualnie) kilka kropel

Dodatkowo:

  • czosnek 3-4 ząbki
  • masło 3 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • białe wino 125 ml
  • tuńczyk 2 puszki
  • pomidorki koktajlowe 2-3 duże garści
  • parmezan (tarty) 1 garść

Instructions

  • Domowy makaron tagliatelle: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kilka kropel wody. Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko(!), tak jak to tylko możliwe rozwałkowujemy. Gotowe ciasto zostawiamy na 5 minut, a następnie zwijamy je luźno "wszerz" i kroimy bardzo ostrym nożem na paseczki o szerokości niespełna 1 cm. Gotowy makaron rozwijamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku.
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami Na większej patelni roztapiamy masło i oliwę (można wykorzystać tą z tuńczyka). Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Po minucie dolewamy wino i doprowadzamy do jego odparowania. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, zwykłe pomidory (jeżeli używamy ich) obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do odparowanego sosu winno-maślanego. Podsmażamy razem ok. 2 minut. Dorzucamy makaron i pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem (ew. małą szczyptą cukru). Możemy dodać również tarty ser, ale absolutnie nie jest to konieczne. To wszystko!
[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. kurczę,jeszcze nigdy nie robiłam makaronu

  2. domowy makaron jest boski, a w takim towarzystwie to już w ogóle :)

  3. Ach, jak ja uwielbiam takie makarony;)

  4. Piękny Ci wyszedł ten makaron :)

  5. Domowy makaron jest najlepszy, a jeszcze tak podany!

  6. Świetne – domowy makaron smakuje najlepiej :) A z tuńczykiem i pomidorami, pyyycha :}

  7. Domowy makaron nie ma sobie równych :D Pięknie się prezentuje na talerzu :D

  8. Uwielbiam takie smaki, a domowy makaron- najlepszy!

  9. Aż ślinka leci, takie smakowite!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close