fbpx

Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami. Cóż może być lepszego od pysznej, słodkiej bezy z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców? Aż 8 sztuk takich bez w uroczej wersji „mini”. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami - idealnie wysuszone bezy podane z bitą śmietaną i borówkami. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 1 hour
Całkowity czas 1 hour 30 minutes

Składniki:

Bezy:

  • białka 5
  • sól szczypta
  • cukier 350 g
  • mąka ziemniaczana 1 1/4 łyżki
  • sok z cytryny 1 1/4 łyżki

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • borówki amerykańskie 300 g

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, po łyżce dodajemy do nich cukier cały czas ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
  • Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia (mogą być potrzebne 2 blachy) i wykładamy masę formując około 7-8 bez z niewielkim zagłębieniem w środku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Bezy suszymy ok. godziny. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
  • Zupełnie wystudzone pokrywamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi borówkami.

Join the Conversation

  1. Nie miałam jeszcze odwagi zrobić Pavlovej, czy to w wersji mini, czy klasycznej. Twoje wyglądają wyśmienicie. Wspaniały dodatek borówek (:

  2. Apetycznie wyglądająca Pavlova :)

  3. Pavlova dla mnie zawsze będzie zachwycać;)

  4. Uwielbiam każdą odsłonę Pavlovej – pycha !

  5. Deser jak marzenie, wspaniały :)

  6. mała i urocza dawka słodyczy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close