
Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami
Mini Pavlova z borówkami - idealnie wysuszone bezy podane z bitą śmietaną i borówkami. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem.
Składniki:
- Bezy:
- białka - 5
- sól - szczypta
- cukier - 350g
- mąka ziemniaczana - 1 1/4 łyżki
- sok z cytryny - 1 1/4 łyżki
- Dodatkowo:
- śmietana 30% - 500ml
- cukier puder - 1-2 łyżki
- borówki amerykańskie - 300g
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, po łyżce dodajemy do nich cukier cały czas ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
- Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia (mogą być potrzebne 2 blachy) i wykładamy masę formując około 7-8 bez z niewielkim zagłębieniem w środku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Bezy suszymy ok. godziny. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
- Zupełnie wystudzone pokrywamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi borówkami.
Mini Pavlova z borówkami. Cóż może być lepszego od pysznej, słodkiej bezy z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców? Aż 8 sztuk takich bez w uroczej wersji „mini”. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Nie miałam jeszcze odwagi zrobić Pavlovej, czy to w wersji mini, czy klasycznej. Twoje wyglądają wyśmienicie. Wspaniały dodatek borówek (:
śliczna!
Apetycznie wyglądająca Pavlova :)
Pavlova dla mnie zawsze będzie zachwycać;)
Uwielbiam każdą odsłonę Pavlovej – pycha !
Obłędna <3
Deser jak marzenie, wspaniały :)
mała i urocza dawka słodyczy :)
Perfekcyjna :>