Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Mini Pavlova z borówkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Mini Pavlova z borówkami. Cóż może być lepszego od pysznej, słodkiej bezy z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców? Aż 8 sztuk takich bez w uroczej wersji „mini”. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Mini Pavlova z borówkami

Mini Pavlova z borówkami - idealnie wysuszone bezy podane z bitą śmietaną i borówkami. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem.
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

Bezy:

  • białka 5
  • szczypta sól
  • cukier 350 g
  • łyżki mąka ziemniaczana 1 1/4
  • łyżki sok z cytryny 1 1/4

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • łyżki cukier puder 1-2
  • borówki amerykańskie 300 g

Instructions

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, po łyżce dodajemy do nich cukier cały czas ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
  • Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia (mogą być potrzebne 2 blachy) i wykładamy masę formując około 7-8 bez z niewielkim zagłębieniem w środku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Bezy suszymy ok. godziny. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
  • Zupełnie wystudzone pokrywamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi borówkami.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

  1. Nie miałam jeszcze odwagi zrobić Pavlovej, czy to w wersji mini, czy klasycznej. Twoje wyglądają wyśmienicie. Wspaniały dodatek borówek (:

Write A Comment

Oceń przepis: