
Sałatka z brokułem, fetą i granatem

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Sałatka z brokułem, fetą i granatem
Sałatka z brokułem, fetą i granatem. Idealna, lekka, kolorowa sałatka, którą zrobicie w kilka minut. Idealna z dressingiem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- Sałatka:
- rukola - 2 duże garści
- brokuł - 1/2 niewielkiego
- ogórek - 1/4
- ser feta - ok. 30g
- granat - 1 garść pestek
- Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- majonez - 1 łyżka
- czosnek - 3-4 ząbki
- oregano - kilka listków, świeżego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Rukolę myjemy, odwirowujemy lub dokładnie osuszamy i przekładamy do miski. Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z większą szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy do miękkości. Ogórka kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Dodajemy ugotowane brokuły. Posypujemy serem feta i pestkami granatu.
- Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i (ewentualnie) oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem tuz przed podaniem.
Feta, rukola, brokuł! Piotr, zdecydowanie znów w moich klimatach ;)
Pyszna, zielona i świeża, czyli taka jaką lubię najbardziej – mniam :}
Mniam, rewelacja :)
Patrząc na Twoją sałatkę, tęsknię już za wiosną i wszechobecną zielenią :)
Zdecydowanie wybrałabym tę sałatkę w wersji z sosem czosnkowym. W takim połączeniu brokuł i feta świetnie smakują.
mnie również tęskno do lata, pyszna sałatka :)