Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
NAPOJE

Domowe mleko roślinne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Domowe mleko roślinne. Dzisiaj mam dla Was następną (trzecią już), zdrową propozycję z serii „Pełna szklanka zdrowia”. Przekornie, wcale nie mam dla Was świeżo wyciskanego soku, ale mam za to świeżo wyciskane… mleko! Tak, mleko roślinne i to w aż 3 postaciach. Migdałowe, kokosowe i ryżowe. Idealna propozycja dla wegan lub osób nietolerujących laktozy. Pomimo że na co dzień pozostaję jednak przy tradycyjnym mleku, to stanowi bardzo ciekawy zamiennik. Migdałowe świetnie sprawdza się jako baza do mleka smakowego (np. bananowego, czy truskawkowego), kokosowe zaś, pomimo że jest nieco mniej tłuste, niczym nie ustępuje mleku kokosowemu z puszki, które możemy wykorzystać zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Jeżeli tylko główne składniki namoczymy wystarczająco wcześniej, przygotowanie mleka zajmie nam zaledwie kilka minut. Więcej przepisów na zdrowe napoje znajdziecie klikając TUTAJ.

Domowe mleko roślinne (migdałowe, kokosowe, ryżowe)

Domowe mleko roślinne to idealny zamiennik mleka krowiego, który możecie prosto i własnoręcznie przygotować przy użyciu wyciskarki lub blendera.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

Mleko migdałowe:

  • szklanka obranych migdały 1
  • szklanki woda 2-3
  • do smaku miód

Mleko kokosowe:

  • szklanka wiórki kokosowe 1
  • szklanki woda 2

Mleko ryżowe:

  • szklanka ryż 1
  • szklanki woda 3/4
  • kilka kropel ekstrakt waniliowy
  • do smaku miód

Instructions

  • Niezależnie od tego, na które mleko się zdecydujemy, przy każdym odpowiednio wcześnie musimy namoczyć jego bazę. Migdały najlepiej namoczyć na noc, ryż kilka godzin przed wyciskaniem, a kokos wystarczy ok. 1-1,5 godziny wcześniej. Namoczoną bazę odcedzamy, mieszamy z wodą i przy pomocy chochli stopniowo umieszczamy całość w wyciskarce. Gotowe mleko możemy dosłodzić do smaku. Przechowujemy w lodówce, przed użyciem należy je dokładnie wymieszać.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

  1. Ja jeszcze domowe roślinnego mleka nie robiłam. Zabierałam sięza to kilka razy, ale jakoś w ostatniej chwili mi się odechciewało :P :) Najbardziej podoba mi się to migdałowe, bo za nim przepadam :)

  2. Anonimowy Reply

    dzień dobry, czy przygotowywałaś może mleko jaglane w wyciskarce?

Write A Comment

Oceń przepis: