Domowe mleko roślinne

Domowe mleko roślinne. Dzisiaj mam dla Was następną (trzecią już), zdrową propozycję z serii „Pełna szklanka zdrowia”. Przekornie, wcale nie mam dla Was świeżo wyciskanego soku, ale mam za to świeżo wyciskane… mleko! Tak, mleko roślinne i to w aż 3 postaciach. Migdałowe, kokosowe i ryżowe. Idealna propozycja dla wegan lub osób nietolerujących laktozy. Pomimo że na co dzień pozostaję jednak przy tradycyjnym mleku, to stanowi bardzo ciekawy zamiennik. Migdałowe świetnie sprawdza się jako baza do mleka smakowego (np. bananowego, czy truskawkowego), kokosowe zaś, pomimo że jest nieco mniej tłuste, niczym nie ustępuje mleku kokosowemu z puszki, które możemy wykorzystać zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Jeżeli tylko główne składniki namoczymy wystarczająco wcześniej, przygotowanie mleka zajmie nam zaledwie kilka minut. Więcej przepisów na zdrowe napoje znajdziecie klikając TUTAJ.

Domowe mleko roślinne (migdałowe, kokosowe, ryżowe)

Domowe mleko roślinne to idealny zamiennik mleka krowiego, który możecie prosto i własnoręcznie przygotować przy użyciu wyciskarki lub blendera.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

Mleko migdałowe:

  • migdały obrane 1 szklanka
  • woda 2-3 szklanki
  • miód do smaku

Mleko kokosowe:

  • wiórki kokosowe 1 szklanka
  • woda 2 szklanki

Mleko ryżowe:

  • ryż 1 szklanka
  • woda 3/4 szklanki
  • ekstrakt waniliowy kilka kropel
  • miód do smaku

Instructions

  • Niezależnie od tego, na które mleko się zdecydujemy, przy każdym odpowiednio wcześnie musimy namoczyć jego bazę. Migdały najlepiej namoczyć na noc, ryż kilka godzin przed wyciskaniem, a kokos wystarczy ok. 1-1,5 godziny wcześniej. Namoczoną bazę odcedzamy, mieszamy z wodą i przy pomocy chochli stopniowo umieszczamy całość w wyciskarce. Gotowe mleko możemy dosłodzić do smaku. Przechowujemy w lodówce, przed użyciem należy je dokładnie wymieszać.

Join the Conversation

  1. Właściwie co weekend robimy takie domowe "mleko" :) Najczęściej to chyba owsiane i gryczane :)

  2. muszę wreszcie zrobić domowe mleko, bo ciagle to odkładam :P

  3. Ja jeszcze domowe roślinnego mleka nie robiłam. Zabierałam sięza to kilka razy, ale jakoś w ostatniej chwili mi się odechciewało :P :) Najbardziej podoba mi się to migdałowe, bo za nim przepadam :)

  4. Uwielbiam mleko migdalowe, zwłaszcza do owsianki :)

  5. Anonimowy says:

    dzień dobry, czy przygotowywałaś może mleko jaglane w wyciskarce?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close