Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Święta, święta i po świętach… Pewnie nie macie już ochoty po nich na nic słodkiego, ale ja idąc na przekór dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na miodownik, taki klasyczny, z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Wyszedł on nadzwyczajnie smaczny. Sekretem dobrego miodownika jest jego wcześniejsze przygotowanie, które pozwoli na przegryzienie się składników i sprawi, że ciasto zmięknie. Polecam również wykorzystanie naturalnego miodu. Sztuczny miód może niestety zapobiec temu procesowi. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie pod tym linkiem.

W tym przepisie przyda Ci się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Prep Time 50 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 35 mins

Składniki:

Ciasto:

  • szklanki mąka pszenna 3
  • szklanki cukier 2/3
  • łyżeczka soda oczyszczona 1
  • łyżka masło 1
  • łyżki miód 3
  • łyżki śmietana 18% 4
  • żółtka 4

Masa:

  • litra 1200ml mleko 1,2
  • łyżek kasza manna 13
  • ponad 1/2 szklanki cukier
  • masło 265 g

Dodatkowo:

  • śliwkowe powidła 400 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • do posypania wiórki kokosowe

Instructions

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, cukier, masło, miód, śmietanę, następnie żółtka. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy (dobrze wyrabia się przy użyciu haka w robocie kuchennym) i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach naszej formy*. Każdy blat pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • W garnku mieszamy razem mleko, cukier i kaszę manną. Cały czas bardzo intensywnie mieszając podgrzewamy całość do zagotowania i pozostawiamy na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Ugotowaną kaszę odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Masło ucieramy na puch. Dodajemy po jednej łyżce zupełnie zimnej kaszy. Gotową masę wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • Zimny blat smarujemy obficie powidłami śliwkowymi, a na nich rozsmarowujemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem, ponownie smarujemy powidłami i rozsmarowujemy masę, przykrywamy trzecim blatem.
  • W garnuszku z kilkoma łyżeczkami mleka roztapiamy czekoladę i delikatnie ostudzoną polewamy ciasto. Posypujemy kokosem. Pozostawiamy do "przegryzienia". Najlepiej smakuje po kilku dniach.
  • (!) Ciasto bardzo ciężko się wałkuje.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

26 komentarzy

  1. Bardzo dobre ciasto, piekę je od czasu do czasu. Z tanich i dostępnych składników wychodzi nam znakomite i odświętne ciasto :).

  2. Dziękuję za odpowiedź…chciałam jeszcze zapytać czy do masy z kaszy manny można dodać cukier waniliowy? jezeli tak to ile?

    • cookuj.pl Reply

      Oczywiście, myślę że jedna łyżka powinna wystarczyć :)

  3. Czy maslo ma być miękkie do ucierania? Jak długo trzeba ucierać, aby powstał puch?

    • cookuj.pl Reply

      Tak, masło do masy powinno być miękkie. Należy je ucierać do czasu, aż zrobi się puszyste i przybierze jasny kolor.

    • cookuj.pl Reply

      Po zmięknięciu ciasto proponuję przechowywać w lodówce, by nie uległo zepsuciu.

  4. dziękuję za wszystkie odpowiedzi…blaty upieczone, masa się studzi więc chyba wszystko się udało:)

    • cookuj.pl Reply

      Bardzo proszę po imieniu – Piotr :) Tak, to normalne przy miodowniku. Dzięki przełożeniu masą mogą zmięknąć już po 24 godzinach, ale trwać może to do 3 dni :)

  5. Wygkada przepysznie.? Na jaki wymiar blachy jest to przepis?

    • cookuj.pl Reply

      Dziękuję :) Rozmiar mojej formy to 25x35cm.

      Rozmiar formy zawsze podany jest tuż nad przepisem, przy ocenie i czasie przygotowania przepisu :)

  6. Robię dzisiaj, ale w wersji bez glutenu i laktozy. Myślę że wyjdzie pych, blaty już upieczone. Pozdrawiam.

Write A Comment

Oceń przepis: