CIASTA

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Święta, święta i po świętach… Pewnie nie macie już ochoty po nich na nic słodkiego, ale ja idąc na przekór dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na miodownik, taki klasyczny, z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Wyszedł on nadzwyczajnie smaczny. Sekretem dobrego miodownika jest jego wcześniejsze przygotowanie, które pozwoli na przegryzienie się składników i sprawi, że ciasto zmięknie. Polecam również wykorzystanie naturalnego miodu. Sztuczny miód może niestety zapobiec temu procesowi. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie pod tym linkiem.

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

25 komentarzy

  1. Dziękuję za odpowiedź…chciałam jeszcze zapytać czy do masy z kaszy manny można dodać cukier waniliowy? jezeli tak to ile?

  2. Czy maslo ma być miękkie do ucierania? Jak długo trzeba ucierać, aby powstał puch?

    • cookuj.pl Odpowiedz

      Tak, masło do masy powinno być miękkie. Należy je ucierać do czasu, aż zrobi się puszyste i przybierze jasny kolor.

    • cookuj.pl Odpowiedz

      Po zmięknięciu ciasto proponuję przechowywać w lodówce, by nie uległo zepsuciu.

  3. dziękuję za wszystkie odpowiedzi…blaty upieczone, masa się studzi więc chyba wszystko się udało:)

    • cookuj.pl Odpowiedz

      Bardzo proszę po imieniu – Piotr :) Tak, to normalne przy miodowniku. Dzięki przełożeniu masą mogą zmięknąć już po 24 godzinach, ale trwać może to do 3 dni :)

    • cookuj.pl Odpowiedz

      Dziękuję :) Rozmiar mojej formy to 25x35cm.

      Rozmiar formy zawsze podany jest tuż nad przepisem, przy ocenie i czasie przygotowania przepisu :)

Podziel się swoją opinią