Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi.

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Święta, święta i po świętach… Pewnie nie macie już ochoty po nich na nic słodkiego, ale ja idąc na przekór dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na miodownik, taki klasyczny, z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Wyszedł on nadzwyczajnie smaczny. Sekretem dobrego miodownika jest jego wcześniejsze przygotowanie, które pozwoli na przegryzienie się składników i sprawi, że ciasto zmięknie. Polecam również wykorzystanie naturalnego miodu. Sztuczny miód może niestety zapobiec temu procesowi. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie pod tym linkiem.

W tym przepisie przyda Ci się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125

CIASTA WIELKANOC WSZYSTKIE PRZEPISY
#ciasto #miodownik #wielkanoc

25 komenatrzy

  1. Bardzo dobre ciasto, piekę je od czasu do czasu. Z tanich i dostępnych składników wychodzi nam znakomite i odświętne ciasto :).

  2. Dziękuję za odpowiedź…chciałam jeszcze zapytać czy do masy z kaszy manny można dodać cukier waniliowy? jezeli tak to ile?

  3. Czy maslo ma być miękkie do ucierania? Jak długo trzeba ucierać, aby powstał puch?

    1. Tak, masło do masy powinno być miękkie. Należy je ucierać do czasu, aż zrobi się puszyste i przybierze jasny kolor.

    1. Po zmięknięciu ciasto proponuję przechowywać w lodówce, by nie uległo zepsuciu.

  4. dziękuję za wszystkie odpowiedzi…blaty upieczone, masa się studzi więc chyba wszystko się udało:)

    1. Bardzo proszę po imieniu – Piotr :) Tak, to normalne przy miodowniku. Dzięki przełożeniu masą mogą zmięknąć już po 24 godzinach, ale trwać może to do 3 dni :)

    1. Dziękuję :) Rozmiar mojej formy to 25x35cm.

      Rozmiar formy zawsze podany jest tuż nad przepisem, przy ocenie i czasie przygotowania przepisu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także: