Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi.

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Ilość
0
Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Święta, święta i po świętach… Pewnie nie macie już ochoty po nich na nic słodkiego, ale ja idąc na przekór dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na miodownik, taki klasyczny, z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Wyszedł on nadzwyczajnie smaczny. Sekretem dobrego miodownika jest jego wcześniejsze przygotowanie, które pozwoli na przegryzienie się składników i sprawi, że ciasto zmięknie. Polecam również wykorzystanie naturalnego miodu. Sztuczny miód może niestety zapobiec temu procesowi. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie pod tym linkiem.

W tym przepisie przyda Ci się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Czas przygotowania 50 minutes
Czas gotowania/pieczenia 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 35 minutes

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier 2/3 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżka
  • miód 3 łyżki
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • żółtka 4

Masa:

  • mleko 1,2 (1200 ml) litra
  • kasza manna 13 łyżek
  • cukier ponad 1/2 szklanki
  • masło 265 g

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe 400 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, cukier, masło, miód, śmietanę, następnie żółtka. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy (dobrze wyrabia się przy użyciu haka w robocie kuchennym) i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach naszej formy*. Każdy blat pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • W garnku mieszamy razem mleko, cukier i kaszę manną. Cały czas bardzo intensywnie mieszając podgrzewamy całość do zagotowania i pozostawiamy na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Ugotowaną kaszę odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Masło ucieramy na puch. Dodajemy po jednej łyżce zupełnie zimnej kaszy. Gotową masę wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • Zimny blat smarujemy obficie powidłami śliwkowymi, a na nich rozsmarowujemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem, ponownie smarujemy powidłami i rozsmarowujemy masę, przykrywamy trzecim blatem.
  • W garnuszku z kilkoma łyżeczkami mleka roztapiamy czekoladę i delikatnie ostudzoną polewamy ciasto. Posypujemy kokosem. Pozostawiamy do "przegryzienia". Najlepiej smakuje po kilku dniach.
  • (!) Ciasto bardzo ciężko się wałkuje.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ciastomiodownikwielkanoc

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!