
Zupa krem pietruszkowo – gruszkowa

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa
Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa to pyszna propozycja na szybki, prosty i bardzo ciekawy zarazem wegetariański obiad w formie zupy krem.
Składniki:
- pietruszka - 750g korzenia
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- gruszki - 1,5 sztuki
- bulion - 1 litr
- mleko - 1,5 szklanki
- tymianek suszony - szczypta
- sól, pieprz - do smaku
- Do dekoracji: słonecznik/migdały/plasterki grillowanej gruszki.
Wykonanie:
- Pietruszkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła z oliwą. Smażymy razem, aż ta lekko zmięknie (ok.10min) Po tym czasie dorzucamy posiekaną gruszkę, szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Dusimy przez kolejne 5 minut, następnie dolewamy bulion tak, by przykrył warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dolewamy mleko i całość bardzo dokładnie miksujemy. Podajemy posypane słonecznikiem lub migdałami z plasterkiem grillowanej gruszki.
Alergeny
Zupa krem pietruszkowo – gruszkowa. Ni z gruszki ni z pietruszki przybywam dzisiaj do Was z nowym przepisem. Przepisem z wykorzystaniem i jednej i drugiej w pysznej zupie krem. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie TUTAJ
Muszę przyznać,że wygląda apetycznie:)
To jedna z moich ulubionych zup na chłodny okres, ale nie pogardziłabym nią o każdej porze roku :) Twoja wersja wygląda bardzo zachęcająco :)
Wygląda rewelacyjnie. Proste składniki, a pewnie efekt wow :D
super połączenie smaków :) pyszna zupka :)
Świetnie połączenie, na pewno była pyszna;)
Jejku jaka wspaniała zupka. Muszę sobie koniecznie taką zrobić :-)
Jest przecudna! <3
wspaniała:)
Właśnie zrobiłam – pyszna ! *.* Orzeźwiajaca i słodka :)
Wygląda zjawiskowo!
Proszę napisać ile mleka, jest tylko 1,5 napisane i nie wiem jakiej miary :-/
Faktycznie, gdzieś zapodziała się ilość – bardzo przepraszam! Chodzi oczywiście o 1,5 szklanki, przepis już poprawiony :)