Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Zupa krem pietruszkowo – gruszkowa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Zupa krem pietruszkowo – gruszkowa. Ni z gruszki ni z pietruszki przybywam dzisiaj do Was z nowym przepisem. Przepisem z wykorzystaniem i jednej i drugiej w  pysznej zupie krem. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie TUTAJ

Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa

Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa to pyszna propozycja na szybki, prosty i bardzo ciekawy zarazem wegetariański obiad w formie zupy krem.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • korzenia pietruszka 750 g
  • łyżka masło 1
  • łyżka oliwa 1
  • sztuki gruszki 1,5
  • litr bulion 1
  • szklanki mleko 1,5
  • szczypta tymianek suszony
  • do smaku sól pieprz

Do dekoracji: słonecznik/migdały/plasterki grillowanej gruszki.

    Instructions

    • Pietruszkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła z oliwą. Smażymy razem, aż ta lekko zmięknie (ok.10min) Po tym czasie dorzucamy posiekaną gruszkę, szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Dusimy przez kolejne 5 minut, następnie dolewamy bulion tak, by przykrył warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dolewamy mleko i całość bardzo dokładnie miksujemy. Podajemy posypane słonecznikiem lub migdałami z plasterkiem grillowanej gruszki.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    12 komentarzy

    1. To jedna z moich ulubionych zup na chłodny okres, ale nie pogardziłabym nią o każdej porze roku :) Twoja wersja wygląda bardzo zachęcająco :)

    2. Proszę napisać ile mleka, jest tylko 1,5 napisane i nie wiem jakiej miary :-/

      • Piotr Reply

        Faktycznie, gdzieś zapodziała się ilość – bardzo przepraszam! Chodzi oczywiście o 1,5 szklanki, przepis już poprawiony :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: