fbpx

Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką

Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką . Rabarbar – jest już niemal wszędzie, więc to najlepszy moment, by pokusić się o przygotowanie takich pysznych babeczek z udziałem jego i chrupiącej kruszonki. Wystarczy dosłownie 15 minut, kilka ruchów łyżką i już wędrują do piekarnika. Potem to już tylko chwila pieczenia i nieco dłuższa chwila czekania, aż wystygną. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką - przepis

Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką to połączenie słodkiego ciasta, lekko kwaśnego rabarbaru i chrupiącej kruszonki z dodatkiem płatków owsianych.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • rabarbar 250 g
  • cukier brązowy 100 g + 150 g
  • jajka 1
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • maślanka 130 ml
  • mąka pszenna 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 niepełna łyżeczka

Kruszonka:

  • masło 60 g
  • cukier 60 g
  • płatki owsiane 3 łyżki
  • mąka pszenna 60 g

Wykonanie

  • Rabarbar myjemy i kroimy w niewielkie kawałeczki (ok. 0,5cm). Przekładamy do miski, posypujemy 150g cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie jajko mieszamy dokładnie ze 100g cukru, cukrem wanilowym, olejem i maślanką. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia oraz rabarbar. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
  • Na stolnicy dokładnie rozcieramy ze sobą masło, cukier, płatki owsiane i mąkę do czasu aż powstanie kruszonka. Gotową obficie posypujemy babeczki.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do tzw. "suchego patyczka" ok. 15-20 minut.

Join the Conversation

  1. Cudowne, ja uwielbiam takie wypieki :-)

  2. Ależ one cudne! Aż ślinka cieknie :)

  3. Aż ślinka cieknie <3 Ostatnio robiłam bardzo podobne ale z truskawkami :)

  4. Pyszne malutkie słodkości, uwielbiam rabarbar w wypiekach ;)

  5. Obłędne babeczki :D

  6. My zawsze jeszcze na przegryzkę osobno musimy upiec kruszonkę :D

  7. "Spałaszowałabym" nie jedną :)

  8. w sam raz na drugie śniadanie :)

  9. Mniam, świetny pomysł na rabarbar :D te babeczki wyglądają cudownie!

  10. Kolejna piękna inspiracja. Dziękuję. Wykorzystam w pracy (bez kruszonki ;)

Skomentuj Angelika Klim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close