...

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado. Dzisiaj zapraszam na cytrynowy obiad. Nie obawiajcie się, cytryna wcale tutaj nie dominuje, a to połączenie jest po prostu pyszne. Kremowe, cytrynowe risotto, kurczak marynowany w natce pietruszki i soku z cytryny, do tego pyszna, lekka sałatka i cały obiadowy zestaw gotowy. To również idealny zestaw, który możecie umieścić w lunchboxie i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado - przepis

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado to pyszny i doskonale zbilansowany zestaw obiadowy, który możecie zabrać ze sobą również w lunchboxie.
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Kurczak:

  • filet z kurczaka 2 pojedyńcze
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • sok z cytryny kilka łyżek
  • oliwa kilka łyżek
  • tymianek suszony 1 szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Risotto:

  • szalotka 1 większa
  • por biała część 1/4
  • oliwa 1 łyżka
  • masło 2-3 łyżki
  • białe wino 1/4 szklanki
  • ryż do risotto 150 g
  • bulion 600 ml
  • żółtka 1
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1/4 cytryny

Salsa z awokado:

  • awokado 1 dojrzałe
  • pomidor 1 duży
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Instructions

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy "niedoskonałości". Przekładamy do miski lub niewielkiego pojemnika. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekaną drobno natkę pietruszki, szczyptę tymianku, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Zamarynowanego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.
  • Awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość przekładamy do miseczki. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę i por. Warzywa podsmażamy na małym ogniu, aż nieco zmiękną. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do odparowania. Dosypujemy ryż i chwilę podsmażamy, następnie stopniowo (tak by tylko przykrywał ryż) dolewamy gorący bulion do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. Pod koniec ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżeczkę masła, sok i skórkę z cytryny oraz żółtko. Bardzo energicznie mieszamy całość, by żółtko się nie zważyło. Gotowe risotto w razie potrzeby doprawiamy, podajemy z kurczakiem i sałatką.

Join the Conversation

  1. jak kolorowo i smacznie ! :)

  2. Fajne, takie lekkie i orzeźwiające :)

  3. całość świetnie się ze sobą komponuje :)

  4. Wygląda obłędnie i zapewne też tak samkuje :).
    Pozdrawiam!

  5. My byśmy z ogromną chęcią tą salsę przygarnęły ale całość dania wygląda bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.