Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Awokado

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado. Dzisiaj zapraszam na cytrynowy obiad. Nie obawiajcie się, cytryna wcale tutaj nie dominuje, a to połączenie jest po prostu pyszne. Kremowe, cytrynowe risotto, kurczak marynowany w natce pietruszki i soku z cytryny, do tego pyszna, lekka sałatka i cały obiadowy zestaw gotowy. To również idealny zestaw, który możecie umieścić w lunchboxie i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado - przepis

Cytrynowe risotto z kurczakiem i salsą z awokado to pyszny i doskonale zbilansowany zestaw obiadowy, który możecie zabrać ze sobą również w lunchboxie.
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Kurczak:

  • pojedyńcze filet z kurczaka 2
  • mały pęczek natka pietruszki 1
  • kilka łyżek sok z cytryny
  • kilka łyżek oliwa
  • szczypta suszonego tymianek
  • sól pieprz

Risotto:

  • większa szalotka 1
  • biała część por 1/4
  • łyżka oliwa 1
  • łyżki masło 2-3
  • szklanki białe wino 1/4
  • g do risotto ryż 150
  • bulion 600 ml
  • żółtka 1
  • z 1/4 cytryny sok z cytryny
  • z 1/4 cytryny skórka z cytryny

Salsa z awokado:

  • dojrzałe awokado 1
  • duży pomidory 1
  • ząbek czosnek 1
  • sól pieprz
  • oliwa

Instructions

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy "niedoskonałości". Przekładamy do miski lub niewielkiego pojemnika. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekaną drobno natkę pietruszki, szczyptę tymianku, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Zamarynowanego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.
  • Awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość przekładamy do miseczki. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę i por. Warzywa podsmażamy na małym ogniu, aż nieco zmiękną. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do odparowania. Dosypujemy ryż i chwilę podsmażamy, następnie stopniowo (tak by tylko przykrywał ryż) dolewamy gorący bulion do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. Pod koniec ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżeczkę masła, sok i skórkę z cytryny oraz żółtko. Bardzo energicznie mieszamy całość, by żółtko się nie zważyło. Gotowe risotto w razie potrzeby doprawiamy, podajemy z kurczakiem i sałatką.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: