Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Dzisiaj mam coś dla wszystkich mięsożerców. Danie raczej z kuchni polskiej, jednak w wersji nieco bardziej fusion. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z fetą, podane z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi i szybką sałatką – idealna propozycja na szybki, prosty obiad. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami - przepis

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne mięso, podane z pieczonymi ziemniakami i szybką sałatką.
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Kotlety:

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • mała bułka 1
  • do namoczenia mleko
  • jajka 1
  • szalotka 2-3
  • ząbki czosnek 2-3
  • mały pęczek natka pietruszki 1
  • duża szczypta papryka słodka
  • duża szczypta papryka ostra
  • duża szczypta oregano
  • szczypta kumin
  • łyżeczki cynamon 1/4
  • ser feta 150 g
  • bułka tarta
  • sól pieprz

Pieczone talarki:

  • ziemniaki 700 g
  • ząbki czosnek 3-4
  • kilka gałązek świeżego rozmaryn
  • sól pieprz

Instructions

  • Talarki: Ziemniaki obieramy (lub dokładnie myjemy) i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 4-5 minut (powinny być w połowie ugotowane), odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dobrą oliwą, mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia.
  • Kotleciki: Bułkę namaczamy w miseczce z mlekiem. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę szalotki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, szalotki z czosnkiem, drobno posiekaną pietruszkę, fetę i wszystkie przyprawy. Pamiętajmy, by nie przesadzić z solą, gdyż feta jest dosyć słona. Mięso dokładnie wyrabiamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe, niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

  1. Świetna propozycja. Mięso mam, ser Feta mam – będzie dziś na obiad :) Jedynie odpuszczę sobie pewnie bułkę tartą ;)

Write A Comment

Oceń przepis: