Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie sezonu szparagowego to coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie sezonu szparagowego. Jest to pierwszy przepis, po który sięgam trzymając  w ręku swój pierwszy pęczek tych zieloności. Danie z gatunku tych, których nie trzeba ulepszać. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie klikając TUTAJ.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - przepis

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to coś, bez czego zupełnie nie wyobrażam sobie sezonu szparagowego. Klasyka, której nie trzeba ulepszać.
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • zielone szparagi 1 pęczek

Jajka w koszulce:

  • jajka 2
  • woreczki 2
  • olej 2 łyżki

Sos holenderski:

  • żółtka 2
  • masło 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Do podania: np. grzanki, szynka parmeńska...

    Instructions

    • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4-8 minut. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru.
    • Do woreczka wlewamy łyżkę oleju. Wbijamy jajko, szczelnie zawijamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 3 minuty. Po wyciągnięciu z wody woreczek przecinamy i wyjmujemy jajko. Jajka przyrządzić możemy również klasycznym sposobem, ten jednak niemal zawsze wychodzi.
    • Żółtka dokładnie ubijamy na puszystą masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (polecam w kąpieli wodnej, uważając by żółtka się nie ścięły). Następnie cały czas energicznie mieszając dolewamy roztopione, gorące masło. Ubijamy do czasu, aż powstanie dosyć gęsty sos.
    • Szparagi wykładamy na talerz, układamy na nich jajko w koszulce i polewamy sosem. Podajemy z grzankami, szynka parmeńską lub w wersji bez dodatków.

    Join the Conversation

    1. Bardzo ciekawy pomysł, fajne na śniadanie

    2. Fankami szparagów nie jesteśmy ale takie jajeczko z grzanką byśmy sobie zjadły :D

    3. Śniadanie idealne :} <3

    4. Lepiej być nie może :D

    5. Rzadko jadam szparagi ale może skuszę się i zrobię sobie takie proste danie na kolację :)

    6. Pychoty. Szparagi z jajkiem- dla mnie mistrzowskie połączenie. Dzięki z fajną inspirację. Pozdrawiam

    7. Klasyka, która prezentuje się idealnie! Pysznie Piotr :)

    8. Wygląda pięknie i zdrowo :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close