Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
OBIAD

Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z południowej Hiszpanii. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory. Najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, ale równie dobrze smakować będą również inne odmiany.  W mojej wersji dodatkiem jest czerwona papryka, ogórek i czosnek. Nic nie orzeźwia bardziej w upalny dzień niż talerz tej schłodzonej „pomidorówki”. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie klikając TUTAJ.

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy - przepis

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy idealny na ciepłe dni. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory oraz inne warzywne dodatki.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • pomidory 4-5
  • większe papryka 1-2
  • ogórek 1
  • niewielkie ząbki czosnek 1-2
  • szalotka 1
  • łyżki ocet balsamiczny 1-2
  • szczypta cukier
  • sól pieprz

Opcjonalnie:

  • pieczywo do podania

Instructions

  • Pomidory, paprykę i ogórka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy. W wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej stopniowo umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę i świeżego ogórka. Pod koniec dorzucamy czosnek i ewentualnie szalotkę. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy przy pomocy blendera.
  • Powstały, gęsty sok przelewamy do niewielkiego garnuszka. Dodajemy ocet, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy odrobiną zimnej wody. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, ogórkiem lub serem feta.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

6 komentarzy

  1. Uwielbiam ! Tylko ja robię przecier z rozmoczonym chlebem w środku – taki przepis znalazłam w hiszpańskiej książce o tej kuchni, którą dorwałam na jakimś kiermaszu :)

Write A Comment

Oceń przepis: