Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z południowej Hiszpanii. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory. Najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, ale równie dobrze smakować będą również inne odmiany. W mojej wersji dodatkiem jest czerwona papryka, ogórek i czosnek. Nic nie orzeźwia bardziej w upalny dzień niż talerz tej schłodzonej „pomidorówki”. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie klikając TUTAJ.
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy - przepis
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy idealny na ciepłe dni. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory oraz inne warzywne dodatki.
Składniki
- 4-5 pomidory
- 1-2 większe papryka
- 1 ogórek
- 1-2 niewielkie ząbki czosnek
- 1 szalotka
- 1-2 łyżki ocet balsamiczny
- szczypta cukier
- sól pieprz
Opcjonalnie:
- pieczywo do podania
Wykonanie
- Pomidory, paprykę i ogórka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy. W wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej stopniowo umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę i świeżego ogórka. Pod koniec dorzucamy czosnek i ewentualnie szalotkę. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy przy pomocy blendera.
- Powstały, gęsty sok przelewamy do niewielkiego garnuszka. Dodajemy ocet, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy odrobiną zimnej wody. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, ogórkiem lub serem feta.
Uwielbiam ! Tylko ja robię przecier z rozmoczonym chlebem w środku – taki przepis znalazłam w hiszpańskiej książce o tej kuchni, którą dorwałam na jakimś kiermaszu :)
Bardzo lubimy ale u nas bez octu :D Aż nabrałyśmy ochoty na taki obiad :D
na upały idealne! :) uwielbiam pomidory :)
Ja także uwielbiam! Prezentuje się tak smakowicie, że chyba zrobię go w tym tygodniu :D Pychoty! :)
Uwielbiam :D
wspaniale wygląda :)