Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy

2
Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z południowej Hiszpanii. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory. Najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, ale równie dobrze smakować będą również inne odmiany.  W mojej wersji dodatkiem jest czerwona papryka, ogórek i czosnek. Nic nie orzeźwia bardziej w upalny dzień niż talerz tej schłodzonej „pomidorówki”. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie klikając TUTAJ.

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy - przepis

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy idealny na ciepłe dni. Podstawę stanowią tutaj świeże, koniecznie dojrzałe pomidory oraz inne warzywne dodatki.
Czas przygotowania 15 mins
Całkowity czas 15 mins

Składniki

  • 4-5 pomidory
  • 1-2 większe papryka
  • 1 ogórek
  • 1-2 niewielkie ząbki czosnek
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki ocet balsamiczny
  • szczypta cukier
  • sól pieprz

Opcjonalnie:

  • pieczywo do podania

Wykonanie

  • Pomidory, paprykę i ogórka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy. W wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej stopniowo umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę i świeżego ogórka. Pod koniec dorzucamy czosnek i ewentualnie szalotkę. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy przy pomocy blendera.
  • Powstały, gęsty sok przelewamy do niewielkiego garnuszka. Dodajemy ocet, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy odrobiną zimnej wody. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, ogórkiem lub serem feta.

Join the Conversation

  1. Uwielbiam ! Tylko ja robię przecier z rozmoczonym chlebem w środku – taki przepis znalazłam w hiszpańskiej książce o tej kuchni, którą dorwałam na jakimś kiermaszu :)

  2. Bardzo lubimy ale u nas bez octu :D Aż nabrałyśmy ochoty na taki obiad :D

  3. na upały idealne! :) uwielbiam pomidory :)

  4. Ja także uwielbiam! Prezentuje się tak smakowicie, że chyba zrobię go w tym tygodniu :D Pychoty! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close