fbpx

Zakręcone, cynamonowe bułeczki

Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki, które już kiedyś pojawiły się na blogu, ale nadszedł czas, by je dopracować. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.

Zakręcone, cynamonowe bułeczki - przepis

Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania 1 hour 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 35 minutes

Składniki:

Bułki:

  • mleko 240 ml
  • drożdże suszone 7 g
  • masło 80 g
  • cukier 80 g
  • jajka 3
  • mąka 600 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sól szczypta

Nadzienie:

  • masło 100 g
  • cukier 130 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżeczka

Wykonanie

  • Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
  • Masło, cukier, cynamon i mąkę łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Join the Conversation

  1. No i teraz chce mi się drożdżówki – dziękuję bardzo ;)

  2. Już wyobrażam sobie ich smak! Zdecydowanie mam słabość do takich bułeczek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. cynamonowe bosko pachną w trakcie pieczenia :)

  4. Wprost przepadamy za cynamonowymi ślimaczkami <3 I jeszcze jedząc je z masłem orzechowym to byłby raj :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close