
Zakręcone, cynamonowe bułeczki

Zakręcone, cynamonowe bułeczki - przepis
Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
Składniki:
Wykonanie:
- Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
- Masło, cukier, cynamon i mąkę łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki, które już kiedyś pojawiły się na blogu, ale nadszedł czas, by je dopracować. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
No i teraz chce mi się drożdżówki – dziękuję bardzo ;)
Zaskakujące nadzienie :)
Już wyobrażam sobie ich smak! Zdecydowanie mam słabość do takich bułeczek :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
cynamonowe bosko pachną w trakcie pieczenia :)
Wprost przepadamy za cynamonowymi ślimaczkami <3 I jeszcze jedząc je z masłem orzechowym to byłby raj :D
Idealne na śniadanie !
mogę jedną? :D
Ach, uwielbiam<3
Rewelacja!