Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki, które już kiedyś pojawiły się na blogu, ale nadszedł czas, by je dopracować. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.

Zakręcone, cynamonowe bułeczki - przepis
Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
Składniki:
Bułki:
- mleko 240 ml
- drożdże suszone 7 g
- masło 80 g
- cukier 80 g
- jajka 3
- mąka 600 g
- cynamon 1 łyżeczka
- sól szczypta
Nadzienie:
- masło 100 g
- cukier 130 g
- cynamon 1 łyżeczka
- mąka pszenna 1 łyżeczka
Wykonanie
- Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
- Masło, cukier, cynamon i mąkę łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
No i teraz chce mi się drożdżówki – dziękuję bardzo ;)
Zaskakujące nadzienie :)
Już wyobrażam sobie ich smak! Zdecydowanie mam słabość do takich bułeczek :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
cynamonowe bosko pachną w trakcie pieczenia :)
Wprost przepadamy za cynamonowymi ślimaczkami <3 I jeszcze jedząc je z masłem orzechowym to byłby raj :D
Idealne na śniadanie !
mogę jedną? :D
Ach, uwielbiam<3
Rewelacja!