...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Zakręcone, cynamonowe bułeczki

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki, które już kiedyś pojawiły się na blogu, ale nadszedł czas, by je dopracować. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.

Zakręcone, cynamonowe bułeczki - przepis

Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
Prep Time 1 hr 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 35 mins

Składniki:

Bułki:

  • mleko 240 ml
  • drożdże suszone 7 g
  • masło 80 g
  • cukier 80 g
  • jajka 3
  • mąka 600 g
  • łyżeczka cynamon 1
  • szczypta sól

Nadzienie:

  • masło 100 g
  • cukier 130 g
  • łyżeczka cynamon 1
  • łyżeczka mąka pszenna 1

Instructions

  • Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
  • Masło, cukier, cynamon i mąkę łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.