fbpx

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką to wręcz idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a takie połączenie smaków stanowi pyszną całość. Zobacz również inne propozycje na śniadania (klik!).

 

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką - przepis

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką to wręcz idealna propozycja na szybkie i niebanalne śniadanie. Idealnie komponuje ze świeżym pieczywem.
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 25 minutes

Składniki:

  • jajka 5
  • parmezan tarty 4 łyżki
  • bazylia świeża 1 garść
  • pomidor 1 większy
  • czerwona papryka 1/2
  • papryczka chili 1/4 niewielkiej
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Na patelni roztapiamy łyżkę masła. W misce mieszamy ze sobą jajka, posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz i ser. Masę jajeczną wlewamy na patelnie i smażymy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory, w niewielką kostkę paprykę czerwoną i posiekaną papryczkę chilli. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut.

Join the Conversation

  1. U nas frittata często gości na obiad :D Szybko, łatwo i smacznie :D

    1. jest wspaniała ja podpowiadam robię podobnie dodając mieszankę chińską lub na patelnię i posypuję tartym serem

  2. uwielbiam :) nie tylko na śniadanie, ale czasami także na kolację :)

  3. Zjadłabym z przyjemnością! Ostatnia frittata, którą zrobiłam przypaliła się do spodu foremek ;)

  4. Ja tutaj pięknie i świeżo :)
    Z patelni jedzona smakuje najlepiej :D

  5. Ha, coś podobnego popełniłam w kuchni. Smaczne, prosto z patelni :) I na zimno też cudowne

  6. Pycha, uwielbiam takie dania :-)

  7. Wspaniała! Najczęściej robię na kolacje i łączę z tym co znajdę w lodówce :)

  8. uwielbiam takie omlety :) MMMMMniam!

  9. Bardzo lubię takie śniadanka :)

  10. Frittaty rządzą! I to nie tylko podczas niedzielnych śniadań – ja je jadam co najmniej kilka razy w tygodniu. W kryzysowych chwilach robię ją dzień wcześniej i w pośpiechu tylko odgrzewam :D

  11. Magdalena G says:

    mam już ochotę na taką kolację jutro:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close