Frittata z pomidorami i czerwoną papryką to wręcz idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a takie połączenie smaków stanowi pyszną całość. Zobacz również inne propozycje na śniadania (klik!).

Frittata z pomidorami i czerwoną papryką - przepis
Frittata z pomidorami i czerwoną papryką to wręcz idealna propozycja na szybkie i niebanalne śniadanie. Idealnie komponuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- jajka 5
- parmezan tarty 4 łyżki
- bazylia świeża 1 garść
- pomidor 1 większy
- czerwona papryka 1/2
- papryczka chili 1/4 niewielkiej
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła. W misce mieszamy ze sobą jajka, posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz i ser. Masę jajeczną wlewamy na patelnie i smażymy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory, w niewielką kostkę paprykę czerwoną i posiekaną papryczkę chilli. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut.
U nas frittata często gości na obiad :D Szybko, łatwo i smacznie :D
jest wspaniała ja podpowiadam robię podobnie dodając mieszankę chińską lub na patelnię i posypuję tartym serem
uwielbiam :) nie tylko na śniadanie, ale czasami także na kolację :)
Bajeczna! :)
Zjadłabym z przyjemnością! Ostatnia frittata, którą zrobiłam przypaliła się do spodu foremek ;)
Ja tutaj pięknie i świeżo :)
Z patelni jedzona smakuje najlepiej :D
Ha, coś podobnego popełniłam w kuchni. Smaczne, prosto z patelni :) I na zimno też cudowne
Pycha, uwielbiam takie dania :-)
jak letnio :)
Wspaniała! Najczęściej robię na kolacje i łączę z tym co znajdę w lodówce :)
uwielbiam takie omlety :) MMMMMniam!
Bardzo lubię takie śniadanka :)
Frittaty rządzą! I to nie tylko podczas niedzielnych śniadań – ja je jadam co najmniej kilka razy w tygodniu. W kryzysowych chwilach robię ją dzień wcześniej i w pośpiechu tylko odgrzewam :D
mam już ochotę na taką kolację jutro:)