
Drożdżowa strucla makowa
Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
W tym przepisie przyda Ci się:




Drożdżowa strucla makowa - przepis
Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealny przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany.
Składniki:
- mąka pszenna - 240g
- masło - 80g
- żółtka - 2
- mleko - 100ml, ciepłego
- wanilia - ziarenka z 1/2 laski
- cukier - 70g
- drożdże suszone - 7g
- sól - szczypta
- Dodatkowo:
- masa makowa - 400g*
- białka - 1
- sól - szczypta
- lukier
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- * Domowej (przepis niebawem) lub gotowej
Wykonanie:
- Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem aż staną się jasne i puszyste. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dolewamy ciepłe mleko, ubite żółtka, masło, ziarenka wanilii i sól. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się gładkie i nie będzie się znacznie kleić. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (ok 50 minut).
- Białko ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy masę makową i dokładnie łączymy całość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy i na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 1/2cm. Równomiernie rozsmarowujemy masę makową i zwijamy. Przekładamy na blachę do pieczenia. Dodatkowo roladę możemy zabezpieczyć papierem do pieczenia (owijając) by strucla zachowała swój kształt.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po dokładnym wystudzeniu roladę polewamy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Ogólnie to w naszej rodzinie mama jest mistrzem w zwijanych makowcach ale ten też wygląda bosko :D