INSPIRACJE

Mleko sezamowe – jak zrobić?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Mleko sezamowe to doskonały zamiennik klasycznego mleka krowiego, który jest świetnym jego substytutem bogatym w duże ilości wapnia. Ponadto sezam, a co za tym idzie również sezamowe mleko bogate jest w magnez, cynk  oraz witaminy z grupy A,B i E. Mleko sezamowe, podobnie jak inne napoje przyrządzane na bazie roślin bez problemu przygotujemy w domowym zaciszu. Do przygotowania mleka sezamowego potrzebne jest nam zaledwie kilka składników, z czego tylko dwa główne. Najprościej mleko sezamowe jest przygotować przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej, która dodatkowo zachowa wszystkie witaminy i elementy, które pod wpływem wysokiej temparatury (wysokich obrotów) ulegają częściowemu ulotnieniu. Jeśli jednak nie dysponujemy wyciskarką, możemy w bardzo prosty sposób przygotować je korzystając z blendera ręcznego lub kielichowego. Wszystkie składniki poprostu umieszczamy w misie blendera i miskujemy. To wszystko – prawda, że banalne? :)


Mleko sezamowe – jak zrobić?

 

Co potrzebujesz?
  • 1 szklanka sezamu
  • 3-4 szklanki ciepłej wody
  • dowolny słodzik* (kilka daktyli, 1-2 łyżki miodu, cukru, ksylitolu, etc…)
  • ziarenka z 1/3 wanilii

*Mleko sezamowe według mnie najlepiej smakuje w wersji na słodko. Jeśli jednak planujecie jego użycie w bardziej wytrawnym daniu, pomińcie słodzik.

Jak przygotować?

Sezam zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy słodzik i ziarenka z wanilii (jeśli używamy). Całość stopniowo umieszczamy w wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej.

[envira-gallery id=”3667″]

Mleko sezamowe – do czego wykorzystać?

Mleko sezamowe daje nam bardzo duże możliwości co do jego wykorzystania. Najczęściej jest ono stostowane jako zamiennik klasycznego mleka krowiego, dlatego świetnie sprawdzi się jako baza do owsianki, koktajli, napojów, ale także do zup, wypieków, czy deserów. Naturalnie świetnie będzie komponować również tam, gdzie dobrze komponuje się sam sezam, dlatego możemy wykorzystać je w daniach z dodatkiem tych charakterystycznych ziarenek.  Osobiście zdecydowanie najbardziej preferuję je w wersji na słodko, dlatego lekko posłodzone mogę popijać bez żadnych dodatków i niemal bez przerwy.

Zobacz również jak zrobić domowe mleko migdałowe, kokosowe i ryżowe.

Jeśli spodobał Ci się ten post, podziel się nim ze znajomymi!

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

Podziel się swoją opinią