
Pikantne burgery wołowe

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Pikantne burgery wołowe - przepis
Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna wersja klasycznych burgerów. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Zobacz przepis!
Składniki:
- bułki hamburgerowe - 4
- mięso mielone wołowe - 500g
- szalotka - 1
- czosnek - 1 ząbek
- sos Worcestershire - 1 łyżka
- sól, pieprz
- woda - 1/2 szklanki
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekanej
- Dodatkowo:
- sałata masłowa - kilka liści
- pomidory - 1 duży
- gouda topiona - 4 plastry
- papryczka chili - 1, posiekana
- Pikantny sos majonezowy:
- majonez - 8 łyżek
- pasta chilli - 1-2 łyżki
- sok z limonki - 1-2 łyżeczki
- kolendra - 1 łyżeczka, posiekanej
Wykonanie:
- Mięso wołowe mielimy. Przekładamy do miski. Dodajemy bardzo drobno posiekaną szalotkę, czosnek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Dolewamy wodę i dokładnie, przez dłuższą chwilę wyrabiamy. Formujemy 4 kotlety większe od średnicy naszych bułek. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2 minuty.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Przekrojone bułki opiekamy na suchej patelni. Układamy sałatę, mięso, ser, pokrojone w plastry pomidory i papryczkę chilli. Polewamy sosem i podajemy. W razie potrzeby podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.
Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna i zdecydowanie ostrzejsza wersja klasycznych burgerów, które znajdziecie już na blogu. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Doskonały domowy fast-food w wersji slow-food :)
Jaka wypasiona buła :D Ale poprosimy wersję mniej pikantną xD
Zjadłoby się :D