Pikantne burgery wołowe

Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna i zdecydowanie ostrzejsza wersja klasycznych burgerów, które znajdziecie już na blogu. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Doskonały domowy fast-food w wersji slow-food :)

Pikantne burgery wołowe - przepis

Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna wersja klasycznych burgerów. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Zobacz przepis!
Prep Time 30 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • bułki hamburgerowe 4
  • mięso mielone wołowe 500 g
  • szalotka 1
  • czosnek 1 ząbek
  • sos Worcestershire 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • woda 1/2 szklanki
  • natka pietruszki posiekana 3 łyżki

Dodatkowo:

  • sałata masłowa kilka liści
  • pomidor 1 duży
  • gouda topiona 4 plastry
  • papryczka chili 1, posiekana

Pikantny sos majonezowy:

  • majonez 8 łyżek
  • pasta chilli 1-2 łyżki
  • sok z limonki 1-2 łyżeczki
  • kolendra posiekana 1 łyżeczka

Instructions

  • Mięso wołowe mielimy. Przekładamy do miski. Dodajemy bardzo drobno posiekaną szalotkę, czosnek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Dolewamy wodę i dokładnie, przez dłuższą chwilę wyrabiamy. Formujemy 4 kotlety większe od średnicy naszych bułek. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2 minuty.
  • W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
  • Przekrojone bułki opiekamy na suchej patelni. Układamy sałatę, mięso, ser, pokrojone w plastry pomidory i papryczkę chilli. Polewamy sosem i podajemy. W razie potrzeby podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.

Join the Conversation

  1. Jaka wypasiona buła :D Ale poprosimy wersję mniej pikantną xD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close