Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik na zimno z galaretką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik na zimno z galaretką – prosty, błyskawiczny w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle pyszny! Ciasto to jest moją propozycją przygotowaną z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. Główną ideą akcji jest własnoręczne przygotowanie i wręczenie bliskiej osobie słodkości, wykorzystując jako pretekst ważną okazję lub wręcz przeciwnie – robiąc to bez jakiejkolwiek okazji. Podziękuj w słodki sposób za wszystko lub za zupełną drobnostkę. 21 maja podejmij wyzwanie! Przyrządź z sercem (to warunek konieczny :) ) smakowity deser i obdaruj nim wybraną osobę – tak jak ja! Poniższy sernik często przygotowujemy w domu, dlatego uznałem go za doskonały prezent, który chciałbym wręczyć mamie wraz z podziękowaniem za wszystko. Nasunęły się ku temu dwie zbliżone w czasie okazje – Dzień Mamy i imieniny. Światowy dzień pieczenia z Kasią wypada w niedzielę – jest więc to idealny dzień by móc celebrować, rozkoszując się kawałkiem pysznego ciasta w towarzystwie bliskich i radosnej atmosferze.

Sernik na zimno z galaretką - przepis

Sernik na zimno z galaretką – prosty, błyskawiczny w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle pyszny! Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr

Składniki:

Spód

  • herbatniki 250 g
  • kostka do pieczenia 100 g

Masa serowa

  • trzykrotnie zmielonego twaróg 1,5 kg
  • cukier puder 100 g
  • z 1/2 cytryny skórka z cytryny
  • ziarenka z 1/2 wanilii wanilia
  • śmietana 30% 250 ml
  • łyżki żelatyna 4
  • mleko 100 ml

Dodatkowo

  • galaretka owocowa 2
  • truskawki 300 g

Instructions

  • Ciasteczka miksujemy w naczyniu blendera. Dodajemy rozpuszczoną kostkę do pieczenia „Kasia” i dokładnie mieszamy. Ciasteczkami wysypujemy równomiernie spód tortownicy.
  • Ser umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z cytryny i ziarenka z wanilii (lub aromat). W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie łączymy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Przestudzoną dodajemy do masy serowej.
  • Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę do stężenia. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejącą wylewamy na sernik. Gotowe ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

[/foodiepress]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: