Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.

Historia bruschetty sięga średniowiecza, kiedy to ówcześni włoscy plantatorzy oliwek żywili się tym daniem na co dzień, stając się jednocześnie zupełnie nieświadomie prekursorami tej pysznej, klasycznej przekąski. Bruschetta przypomina tosty lub grzanki podane z wybranymi dodatkami. Przygotowywanie bruschetty skupia się na zapieczeniu w piekarniku skropionego oliwą pieczywa do zarumienienia, a następnie dokładnym natarciu pieczywa świeżym czosnkiem. Po dosmaczeniu czosnkiem pieczywo zapiec można jeszcze przez krótką chwilę z wybranym serem, np. mozzarellą, ricottą czy lazurem. Chrupiące grzanki podaje się najczęściej ze świeżymi pomidorami i bazylią, ale świetnie sprawdzają się tutaj również inne dodatki – np. pesto czy wędzony łosoś. Najczęściej bruschettę przyrządza się z jasnego pieczywa, ale to ciemne również świetnie się tutaj sprawdzi.

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami – wypróbujcie już teraz mój sprawdzony przepis na to pyszne danie!

 

[envira-gallery id=”4103″]

[envira-gallery id=”4104″]

 

KOLACJA NA CIEPŁO WEGETARIAŃSKIE WSZYSTKIE PRZEPISY

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *