Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.

Historia bruschetty sięga średniowiecza, kiedy to ówcześni włoscy plantatorzy oliwek żywili się tym daniem na co dzień, stając się jednocześnie zupełnie nieświadomie prekursorami tej pysznej, klasycznej przekąski. Bruschetta przypomina tosty lub grzanki podane z wybranymi dodatkami. Przygotowywanie bruschetty skupia się na zapieczeniu w piekarniku skropionego oliwą pieczywa do zarumienienia, a następnie dokładnym natarciu pieczywa świeżym czosnkiem. Po dosmaczeniu czosnkiem pieczywo zapiec można jeszcze przez krótką chwilę z wybranym serem, np. mozzarellą, ricottą czy lazurem. Chrupiące grzanki podaje się najczęściej ze świeżymi pomidorami i bazylią, ale świetnie sprawdzają się tutaj również inne dodatki – np. pesto czy wędzony łosoś. Najczęściej bruschettę przyrządza się z jasnego pieczywa, ale to ciemne również świetnie się tutaj sprawdzi.

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami – wypróbujcie już teraz mój sprawdzony przepis na to pyszne danie!

 

[envira-gallery id=”4103″]

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.

Składniki:

  • ulubione pieczywo 4 kromki
  • oliwa
  • czosnek 1 duży ząbek
  • mozzarella 120 g
  • pomidory dojrzały 1 duży
  • szalotka 1 większa
  • sól, pieprz
  • bazylia świeża kilka listków

Instructions

  • Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i ponowanie zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera.
  • W tym czasie pomidora (można wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki) i szalotkę siekamy w niewielką kostkę. Mieszamy w miseczce wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
  • Pomidory wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast.

[/foodiepress]

[envira-gallery id=”4104″]

 

Join the Conversation

  1. Taka przystawka musi być lekka i na dodatek bardzo dobra. <3
    https://julias-cooking.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close