Gulasz wieprzowy z cydrem

Gulasz wieprzowy z cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu! 


Jak przygotować idealny gulasz wieprzowy? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Pyszny, z marchewką, papryką i pieczarkami. W mojej wersji bez dodatku śmietany, chociaż jeśli tylko macie taką ochotę, jak najbardziej możecie pokusić się o jej dodatek. U siebie podałem go z ugotowaną kaszą pęczak i klasyczną sałatą z jajkiem i śmietaną. Gulasz ten świetnie smakować będzie również z innym rodzajem kaszy, ale także ziemniakami czy makaronem. Wypróbujcie go koniecznie!

Gulasz wieprzowy z cydrem

Jak zrobić idealny gulasz wieprzowy z cydrem? Poznaj mój przepis i przygotuj to pyszne danie na dzisiejszy obiad!
Prep Time 10 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 10 mins

Składniki:

Gulasz:

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 mniejsze
  • czosnek 3 ząbki
  • marchewka 2 większe
  • papryka u mnie 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej 1,5
  • pieczarki 250 g
  • cydr 1 szklanka (250 ml)
  • bulion 2-3 szklanki (500-750 ml)
  • passata pomidorowa 120 g
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • liść laurowy 3-4 listki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Do zagęszczenia:

  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • woda 1/3 szklanki

Dodatkowo: ugotowana kasza pęczak, sałata z jajkiem, rzodkiewką i śmietaną.

    Instructions

    • Mięso oczyść z niedoskonałości i pokrój w większą kostkę (ok. 2 cm). W większym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dorzuć mięso. Obsmaż je dokładnie z każdej strony (do czasu odparowania wody). Do podsmażonego mięsa dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
    • Mięso przypraw dużą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej. Wlej cydr i doprowadź do częściowego wyparowania. Dolej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i pod przykryciem gotuj przez około 45 minut.
    • Po tym czasie do mięsa dodaj pokrojone w plastry marchewki, w kostkę paprykę i w ćwiartki pieczarki. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj do miękkości mięsa (ponad 60 minut) mieszając od czasu do czasu.
    • Gdy mięso będzie miękkie w razie potrzeby ponownie dopraw gulasz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj dokładnie wodę i obie mąki. Wlej powstałą mieszankę do gulaszu i energicznie wymieszaj by nie powstały "kluski".
    • Podawaj z wybranymi dodatkami.

    [/foodiepress]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close