Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Hiszpańskie „leczo” z chorizo i ziemniakami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hiszpańskie „leczo” z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania.


Muszę Wam przyznać, że kiedy wpadł mi do głowy pomysł na przyrządzenie tego dania, do końca nie byłem pewien, jak to smakowe połączenie się uda, bo jak to aż tak zmieniać klasyczną i znaną każdemu recepturę, wzbogacając ją o dosyć niecodzienny w tym daniu dodatek ziemniaków i chorizo? Tuż po spróbowaniu gotowego dania wszelkie moje wątpliwości zostały zupełnie rozwiane i zapewniam, że wyszło ono rewelacyjne! Hiszpański charakter w postaci ziemniaków i aromatycznej kiełbasy z dużą ilością papryki okazał się strzałem w dziesiątkę, a całe danie z pewnością przygotuję jeszcze niejednokrotnie. Szczerze mówiąc to leczo przypomina mi nieco polski bigos. Oczywiście nie ze względu na smak, ale podobnie jak bigos im więcej razy to leczo odgrzejecie, tym bardziej zyskuje ono na smaku ;)

Wypróbujcie mój przepis na hiszpańskie „leczo” z chorizo i ziemniakami:

Hiszpańskie

Hiszpańskie "leczo" z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania.
Prep Time 35 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • większe szalotka 2
  • papryki* papryka 3
  • ząbków czosnek 5
  • chorizo 140 g
  • duże ziemniaki 3
  • ponad 500ml bulion
  • szklanka passata pomidorowa 1
  • duża szczypta papryka ostra
  • sól pieprz
  • jajka 2-3

* Użyłem papryk w trzech kolorach (czerwonym, żółtym i zielonym)

    Instructions

    • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy razem przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w plasterki chorizo. Po 5 minutach dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy wszystko przez kolejne 4 minuty i zalewamy gorącym bulionem. Pod przykryciem gotujemy do miękkości ziemniaków.
    • Kiedy ziemniaki są już miękkie, dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Gotujemy do czasu odparowania nadmiaru płynu.
    • Kiedy leczo jest już gotowe, na łyżce oliwy smażymy jajka i podajemy je razem z leczem.

    [/foodiepress]

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis: