Jeśli poszukujesz sprawdzonego i prostego przepisu na idealne domowe lody – ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Poznaj mój przepis na lody, które przygotujesz z zaledwie dwóch składników i to w trzech różnych smakach – pycha!
Lato co prawda powoli dobiega końca (niestety <rozpacz>), jednak na horyzoncie wciąż widnieje jeszcze sporo ciepłych dni, a to wręcz doskonała okazja do wypróbowania poniższego przepisu na pyszne lody, które przygotujesz we własnej kuchni! Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie dwóch składników – śmietany kremówki i słodzonego mleka skondensowanego. To wszystko wystarczy do zrobienia lodów śmietankowych (bazy) na podstawie której możesz przygotować wiele różnych smakowych wariacji. Ja przyrządziłem lody w trzech smakach – bakaliowym, truskawkowym i czekoladowym. Wszystkie trzy wersje wyszły naprawdę świetnie! Mnie zdecydowanie najbardziej urzekła czekolada. Lody z tego przepisu wychodzą bardzo pyszne i kremowe. Do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki ani żadnego innego sprzętu. Nie musisz ich również mieszać w czasie zamrażania! Jeśli przygotujesz lody dzień lub kilka dni wcześniej, przed podaniem wyjmij je z zamrażarki na 15-20 minut by uzyskały odpowiednią konsystencję. Jak widzisz, te lody to łatwizna, którą musisz wypróbować!
Zobacz mój przepis na lody z dwóch składników (z mlekiem skondensowanym) w trzech smakach:
[envira-gallery id="4196"]
Lody z dwóch składników (z mlekiem skondensowanym) w trzech smakach
Składniki
Lody śmietankowe (baza):
- 500 ml śmietana 30%
- 250 ml mleko skondensowane słodzone
Dodatkowo:
Lody bakaliowe:
- 2 garści rodzynki
- 2 garści orzeszki ziemne
- 100 g czekolada biała
Lody czekoladowe:
- 180 g czekolada gorzka
- 60 g czekolada mleczna
Lody truskawkowe:
- 500 g truskawki
- 3 łyżeczki cukier z wanilią
* Tworząc film przedstawiający przygotowanie tych lodów podzieliłem bazę na 3 części i dodałem do każdej 1/3 ilości każdego z dodatków.
Wykonanie
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy do dokładnego połączenia składników.
- Zależnie od smaku lodów, które przygotowujemy dodajemy wybrane dodatki.
- Lody chłodzimy w zamrażarce przez kilka godzin.
[/foodiepress]
Zjadłybyśmy każdy smak :D
przepyszne ! no.. oprócz tych rodzynek :D