Najlepsze ciasto ucierane z borówkami

Jak przyrządzić najlepsze ciasto ucierane z borówkami? Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na naprawdę szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem borówek amerykańskich.


Sezon na borówki amerykańskie w pełni, dlatego warto go możliwie jak najlepiej wykorzystać. Od dzisiaj będę miał dla Was kilka nowych propozycji zawierających je w składzie. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania doskonałego (nie, nie boję się tego stwierdzenia ;)) przepisu na ucierane ciasto z borówkami. Ciasto wychodzi idealnie słodkie, puszyste, niesuche i wypełnione owocami. Według mnie jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, aniżeli tego samego w którym zostało upieczone. Koniecznie podajcie je ze szklanką zimnego mleka lub kubkiem kawy. Jeśli macie ochotę, zamiast posypywać gotowe ciasto po upieczeniu cukrem pudrem, możecie przygotować i zapiec je z maślaną kruszonką – świetnie się tutaj sprawdzi. Zapewniam, że przepis ten nie może nie przypaść Wam do gustu! Wypróbujcie go koniecznie i podzielcie się swoją opinią.

Zobacz mój przepis na najlepsze ciasto ucierane z borówkami:

 

[envira-gallery id=”4111″]

Najlepsze ciasto ucierane z borówkami

Jak przyrządzić najlepsze ciasto ucierane z borówkami? Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na naprawdę szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem borówek amerykańskich.
Prep Time 15 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Składniki:

  • masło 125 g
  • cukier 1/2 szklanki + 4 łyżki
  • cukier z wanilią 2 łyżeczki
  • sól 2 szczypty
  • żółtka 2
  • mąka pszenna 200 g + 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 80 ml
  • białka 2
  • borówki 300 g
  • cukier puder do posypania

Instructions

  • Masło wraz z 1/2 szklanki cukru przekładamy do miski i dokładnie ucieramy przez kilka minut. Dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli i żółtka. Ponownie ucieramy do uzyskania jasnej masy.
  • Dodajemy przesiane 200g mąki, proszek do pieczenia i mleko. Miksujemy lub mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia składników.
  • Borówki amerykańskie mieszamy z pozostałą łyżką mąki. Dorzucamy 2/3 owoców do ciasta i dokładnie mieszamy. Pozostałą część na chwilę odstawiamy.
  • W misce ze szczyptą soli ubijamy dokładnie białka. Następnie cały czas ubijają dodajemy 4 łyżki cukru (stopniowo, po jednej). Ubite i wzmocnione cukrem białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy pozostałe borówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

[/foodiepress]

Zobacz również przepis w formie filmu:

https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1389445864507453/

Join the Conversation

  1. A jaką mąką można zastąpić pszenną?

    1. Piotr Author says:

      Bardzo mi przykro, ale nie przyrządzałem tego ciasta z innym rodzajem mąki. Być może sprawdzi się tutaj mąka orkiszowa lub migdałowa, ale niestety nie mogę tego zapewnić :)

  2. Jak rozmiarów ma być forma?

    1. Piotr Author says:

      Tak jak podałem w przepisie, na podane proporcje użyłem formy 15x25cm :)

  3. Jak długo pieczesz ciasto?
    Mniej/więcej? :)

    1. Piotr Author says:

      Około 50 minut. Każdy piekarnik piecze jednak inaczej, dlatego czas ten może się nieco różnić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close