
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese – któż nie zna tej klasyki? Doskonałe danie obiadowe, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Przepisów na przygotowanie “bolończyka” jest zapewne tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj przedstawiam Wam mój, sprawdzony przepis, który z pewnością Was nie zawiedzie ☺
Czasem mam wrażenie, że spaghetti bolognese zamiast daniem charakterystycznym dla Włoch, jest daniem iście polskim. Śmiem stwierdzić, że chyba nie ma polskiego domu, w którym ten długi makaron z pomidorowym sosem nie pojawił się chociaż raz. Bolognese lubią wszyscy – i dorośli i dzieci. Przygotowywany na tysiące sposób, przeważanie zawsze składa się z mięsa mielonego i warzyw – najczęściej marchwi, selera i pora. Zapraszam Was teraz do zapoznania się z moim, przetestowym miliony razy przepisem na tę klasykę.

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese - któż nie zna tej klasyki? Doskonałe danie obiadowe, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Przepisów na przygotowanie "bolończyka" jest zapewne tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj przedstawiam Wam mój, sprawdzony przepis, który z pewnością Was nie zawiedzie
Składniki:
- Sos bolonese
- cebula - 1 duża
- czosnek - 3 ząbki
- mięso mielone wołowe - 500g
- marchewka - 2 mniejsze
- seler - 1/4 średniego
- por - 1/4 (tylko biała część)
- czerwone wino - 1/2 szklanki
- pomidory - 2 puszki
- passata pomidorowa - 300g
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- liść laurowy - 2 większe
- oregano - większa szczypta
- bazylia - większa szczypta
- sól, pieprz
- oliwa
- Dodatkowo:
- makaron - 400g (spaghetti)
- bazylia świeża - garść, do podania
Wykonanie:
- Do rozgrzanego garnka dodajemy łyżkę oliwy i posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dorzucamy mięso mielone. Rozdrabniamy je i podsmażamy do zbrązowienia. W momencie gdy mięso będzie już gotowe, dodajemy starte marchewki, seler i pokrojonego cienko pora. Całość smażymy do miękkości. Dolewamy wino i doprowadzamy do częściowego odparowania. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
- Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i posypujemy porwaną świeżą bazylią.
Alergeny
[envira-gallery id="3939"]
Jako dzieci mogłyśmy go ciągle jeść na zmianę z naleśnikami xD
moje ulubione ! :D
Z tego przepisu wychodzi najlepsze bolognese jakie w życiu jadłam! Często jak wyjdzie mi za dużo, albo się nam znudzi, robię z niego lasagne. Naprawdę gorąco polecam :)
Aneto, bardzo miło mi to słyszeć! Cieszę się, że przepis ten trafił w Twoje gusta :)