Spaghetti bolognese

6

Spaghetti bolognese – któż nie zna tej klasyki? Doskonałe danie obiadowe, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Przepisów na przygotowanie „bolończyka” jest zapewne tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj przedstawiam Wam mój, sprawdzony przepis, który z pewnością Was nie zawiedzie ☺


Czasem mam wrażenie, że spaghetti bolognese zamiast daniem charakterystycznym dla Włoch, jest daniem iście polskim. Śmiem stwierdzić, że chyba nie ma polskiego domu,  w którym ten długi makaron z pomidorowym sosem nie pojawił się chociaż raz. Bolognese lubią wszyscy – i dorośli i dzieci. Przygotowywany na tysiące sposób, przeważanie zawsze składa się z mięsa mielonego i warzyw – najczęściej marchwi, selera i pora. Zapraszam Was teraz do zapoznania się z moim, przetestowym miliony razy przepisem na tę klasykę.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese - któż nie zna tej klasyki? Doskonałe danie obiadowe, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Przepisów na przygotowanie "bolończyka" jest zapewne tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj przedstawiam Wam mój, sprawdzony przepis, który z pewnością Was nie zawiedzie
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania/pieczenia 1 hr
Całkowity czas 1 hr 20 mins

Składniki:

Sos bolonese

  • duża cebula 1
  • ząbki czosnek 3
  • mięso mielone wołowe 500 g
  • mniejsze marchewka 2
  • średniego seler 1/4
  • tylko biała część por 1/4
  • szklanki czerwone wino 1/2
  • puszki pomidory 2
  • passata pomidorowa 300 g
  • ziarenka ziele angielskie 3-4
  • większe liść laurowy 2
  • większa szczypta oregano
  • większa szczypta bazylia
  • sól pieprz
  • oliwa

Dodatkowo:

  • spaghetti makaron 400 g
  • garść do podania bazylia świeża

Wykonanie

  • Do rozgrzanego garnka dodajemy łyżkę oliwy i posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dorzucamy mięso mielone. Rozdrabniamy je i podsmażamy do zbrązowienia. W momencie gdy mięso będzie już gotowe, dodajemy starte marchewki, seler i pokrojonego cienko pora. Całość smażymy do miękkości. Dolewamy wino i doprowadzamy do częściowego odparowania. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
  • Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i posypujemy porwaną świeżą bazylią.

[/foodiepress]

[envira-gallery id="3939"]

Join the Conversation

  1. Jako dzieci mogłyśmy go ciągle jeść na zmianę z naleśnikami xD

  2. Z tego przepisu wychodzi najlepsze bolognese jakie w życiu jadłam! Często jak wyjdzie mi za dużo, albo się nam znudzi, robię z niego lasagne. Naprawdę gorąco polecam :)

    1. Piotr Author says:

      Aneto, bardzo miło mi to słyszeć! Cieszę się, że przepis ten trafił w Twoje gusta :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close