...

Stek z rostbefu z pieczonymi batatami

Stek z rostbefu z pieczonymi batatami to pyszny zestaw obiadowy, który pokocha każdy mięsożerca. Pyszny kawał mięsa podany przekornie nie ze zwykłymi ziemniakami, a pieczonymi batatami sprawi, że danie to będzie jeszcze bardziej wykwintne i ciekawsze w smaku.


Przygotowanie dobrego steka to temat dosyć ciężki i skomplikowany. Prawdziwi mistrzowie w tym fachu robią to perfekcyjnie i nie uwzględniają steka czymkowlwiek przyprawionego czy nazbyt wysmażonego. Wokół przygotowania steków krążą ogólnie przyjęte zasady, które pomogą sprawić, by smakował on tak jak powinien. Pierwszą z nich jest ogrzanie do temperatury pokojowej mięsa przed jego przyrządzeniem. Jest to dosyć ważny punkt i nie powinno się wykorzystywać mięsa dopiero wyjętego z lodówki. Mięso wołowe nie wymaga przyprawiania, dlatego aromatyczne marynaty czy mieszanki przyprawowe raczej z tym gatunkiem mięsa się nie sprawdzą – lepiej postawić tutaj na minimalizm. Bardzo ważną kwestią jest równiez „odpoczynek” mięsa tuż po usmażeniu. Jedni twierdzą, że wystarczy kilkanaście sekund, drudzy z kolei przekonują, że czas w którym stek odpoczywa powinien być przynajmniej połową czasu jego przygotowania. Techniki są różne i to od Was zależy do których się zastosujecie, a do których nie.

Zapewniam, że stek przygotowany z mojego przepisu wychodzi pyszny, a w towarzystwie pieczonych batatów i lekkiej sałatki stanowi smakowity i zbilansowany obiad.

Stek z rostbefu z pieczonymi batatami

Stek z rostbefu z pieczonymi batatami to pyszny zestaw obiadowy, który pokocha każdy mięsożerca. Pyszny kawał mięsa podany przekornie nie ze zwykłymi ziemniakami, a pieczonymi batatami sprawi, że danie to będzie jeszcze bardziej wykwintne i ciekawsze w smaku.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Mięso:

  • stek z rostbefu 2 kawałki
  • pieprz 2 łyżeczki
  • masło 2 łyżeczki
  • sól 2 szczypty

Pieczone bataty:

  • bataty 2 mniejsze
  • oliwa 2-3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka słodka szczypta
  • tymianek szczypta
  • rozmaryn szczypta
  • sól, pieprz

Instructions

  • Obrane i umyte bataty kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  • Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (z łyżką masła i oliwy) przez 2,5 - 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie steki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 5-6 minut. Po tym czasie steki odstawiamy do "odpoczęcia". Przed podaniem doprawiamy solą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.

[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. Nas akurat przekonałeś tymi batatami :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.