
Tarta rustykalna z owocami lata
Sierpień to miesiąc, w którym z każdej strony otaczają nas dorodne sezonowe owoce. Jeśli więc nie wiecie jak je wykorzystać, poznajcie koniecznie mój przepis na tę pyszną rustykalną tartę z owocami lata.
Gallete to pyszna, rustykalna tarta przygotowana z ciasta kruchego. Idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Bardzo smaczna i zupełnie nieidealna, ale myślę, że taki już jej urok. Doskonałe letnie ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. Wypróbujcie ją koniecznie!

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 45 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Tarta rustykalna z owocami lata
Rustykalna tarta z owocami lata - idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Doskonałe letnie ciasto, które przygotujecie błyskawicznie.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 230g
- masło - 140g
- jajka - 1
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- cukier puder - 3 łyżki
- sól - szczypta
- Dodatkowo:
- owoce - 500g (u mnie truskawki, borówki amerykańskie, maliny i porzeczki)
- cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- cukier puder - do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
- W tym czasie owoce myjemy i przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
mmm wprosiłabym się na kawałek :p
Po prostu wspaniała :-)
I ten skarmelizowny sok z owoców, który wyciekł :D Mniam, pychotka :D