Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Tarta rustykalna z owocami lata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sierpień to miesiąc, w którym z każdej strony otaczają nas dorodne sezonowe owoce. Jeśli więc nie wiecie jak je wykorzystać, poznajcie koniecznie mój przepis na tę pyszną rustykalną tartę z owocami lata.


Gallete to pyszna, rustykalna tarta przygotowana z ciasta kruchego. Idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Bardzo smaczna i zupełnie nieidealna, ale myślę, że taki już jej urok. Doskonałe letnie ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. Wypróbujcie ją koniecznie!

Tarta rustykalna z owocami lata

Rustykalna tarta z owocami lata - idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami.  Doskonałe letnie ciasto, które przygotujecie błyskawicznie.
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 230 g
  • masło 140 g
  • jajka 1
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • łyżki cukier puder 3
  • szczypta sól

Dodatkowo:

  • u mnie truskawki, borówki amerykańskie, maliny i porzeczki owoce 500 g
  • łyżki cukier 2
  • łyżka mąka pszenna 1
  • do posypania opcjonalnie cukier puder

Instructions

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
  • W tym czasie owoce myjemy i przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: