Tarta z truskawkami i czereśniami

Tarta z truskawkami i czereśniami. „W prostocie siła” to wręcz idealny opis tego ciasta. Kruche ciasto z tym, co aktualnie najlepsze. Możecie użyć dowolnych owoców – za każdym razem będzie pysznie. U mnie w wersji z truskawkami, czereśniami i małym porzeczkowym akcentem. Więcej moich sezonowych przepisów klikając TUTAJ.

Tarta z truskawkami i czereśniami - przepis

Tarta z truskawkami i czereśniami. Kruche ciasto ze świeżymi owocami. U mnie, w sezonowej wersji z truskawkami i czereśniami.
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 260 g
  • masło 130 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • sok z cytryny 1/2 łyżki
  • żółtko 1
  • śmietana 18% 1/2 łyżki

Dodatkowo:

  • truskawki 400 g
  • czereśnie 400 g
  • porzeczki czerwone 50 g
  • cukier 4 łyżki
  • cukier z wanilią 1 łyżka

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtko, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
  • Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkowujemy lub wyklejamy nim nasmarowaną i wysypaną bułką tartą formę. Truskawki kroimy na mniejsze części, czereśnie przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Układamy na cieście, posypujemy cukrem oraz cukrem z wanilią. 1/4 czwartą ciasta rozwałkowujemy i wycinamy dosyć długie paski o szerokości ok. 1-2cm paski. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy białko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Join the Conversation

  1. Truskawki i czereśnie musiały naprawdę stworzyć tutaj nieziemski duet :D

  2. Te zdjęcia doprowadzają do ślinotoku! Ależ bym zjadła :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. truskawki i czereśnie- nie łączyłam ich jeszcze jakoś razem :)

  4. uwielbiam takie tarty! każde owoce smakują na takim spodzie pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close